сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коментар: Какво е бъдещето на Шенген

Коментар: Какво е бъдещето на Шенген

Съществуването на Шенгенското пространство бе изправено пред изпитание с разширяването на мигрантската криза. Ще се справи ли с това изпитание и какво е бъдещето на Шенген коментира Вихър Георгиев, преподавател по политика на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването еМисия на Би Ай Ти.

„В Европа преживяваме много кризи, като мисля, че бежанската криза е абсолютно управляема. В този смисъл смятам, че Шенген има шанс, но трябва да се случат много неща, за да продължи да функционира“, заяви той.

„Ако разгледаме Шенген като пространство, което е свободно от граничен контрол вътре и със сигурни граници отвън – там със сигурност има и тепърва ще има доста промени, свързани със създаването на обща европейска агенция за брегова и гранична охрана. Тя по нов начин ще управлява и подпомага дейноста на държавите-членки по охрана на границите на Шенген. Тази промяна не е консенсунсна, но е важна“, обясни още Георгиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …