събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Колко струва охраната на Доналд Тръмп и семейството му?

Колко струва охраната на Доналд Тръмп и семейството му?

Каква цена плаща американският данъкоплатец, за да може Доналд Тръмп и неговото семейство да бъдат добре охранявани по време на многобройните си пътувания? Тази тема става все по-коментирана, а властите на Ню Йорк поискаха милиони долари обратно в градската хазна. Искаме парите си обратно. Това е становището на нюйоркската полиция и общинските полицейски власти в Палм Бийч, Флорида.

Те искат да бъдат компенсирани за милионите долари, които струва охраната на президента Доналд Тръмп, неговото семейство и домовете му. В писмо до конгресмените от щата Ню Йорк, миналият месец нюйоркският комисар Джеймс О`нийл пише: „Допълнителното финансиране е от голямо значение, за да бъдат наети служители и достъпни ресурси за гарантирането на сигурността на града и неговите жители“
През декември кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио говори по случая.

„Никога не сме имали случай, в който президента на Съединените щати да бъде в града толкова често“, разказва Бил Де Блазио, кмет на Ню Йорк. По време не преходния период от изборния ден до деня по встъпване в длъжност на Тръмп, комисар О’нийл казва, че разходите за охрана на кулата на Тръмп и района около сградата са на стойност 24 милиона долара.

Властите от Палм Бийч пък заявяват, че за всеки ден, когато държавният глава е имението си Маралаго във Флорида, от общинската бюджет се плащат 60 хиляди долара.
Ако правителството или самият президент не поемат разходите, това е сметка, която отива директно при местните данъкоплатци. Или с други думи – хората, които живеят в района, плащат за да бъде охраняван Доналд Тръмп.

Застъпниците на милиардера казват, че той пътува до Флорида най-често по работа, и дори наричат имението му „белият дом за през зимата“, защото знаете, във Флорида температурите рядко падат под 20 градуса по Целзий. Но Тръмп има остри реплики по отношение на президентските пътувания.

През 2011, той написа в Туитър: „Летовникът Барак Обама в момента е в Хаваи. Това ще струва на данъкоплатците 4 милиона долара“. По време не изборите, Тръмп не пропусна да сподели мисли пред изданието „The hill“ – Рядко ще напускам Белия дом, защото има много работа за вършене.

До момента, президентът е прекарал повече от една четвърт от времето си в своя офис в Маралаго. Но когато става въпрос за първото семейство, пред тайните служби стоят много сериозни задачи. Тръмп има многобройни къщи и апартаменти. Децата му също пътуват много често, съпругата му и техния син Барън, все още живеят в Ню Йорк, което, властите в голямата ябълка, казват, че струва по 146 хиляди долара на ден.

Според множество различни доклади от независими източници – дневната охрана на държавния глава на съединените щати – струва между 600 хиляди и 1 милион долара на ден. Това превръща Тръмп в най-скъпо охранявания президент в историята на Америка. Според данни на правителството, предишният държавен глава Барак Обама е пътувал до Ню Йорк средно веднъж на три месеца.
През фискалната 2016-та година Обама е бил на посещение в голямата ябълка четири пъти, което е струвало общо 4 милиона и 100 хиляди долара.

За един ден през юни, към допълнителния бюджет за негова среща в мегаполиса, само 470 хиляди долара са отишли за извънредните работни часове на градската полиция.
За пример, според данни на Чикаго Трибюн, когато Обама е избран за държавен глава през 2008-ма, за четири месеца – полицията в Чикаго, където той живее тогава – харчи 2 милиона и 200 хиляди долара, за да пази бъдещия президент.

Тогава правителството възстановява на ветровития град сумата от 1 милион и 500 хиляди долара. Семейство Обама все още притежава дома си в Чикаго, но според данните, по време на мандатите си Барак Обама рядко я посещава и живее постоянно в Белия дом във Вашингтон.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …