петък , 20 юли 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Колко скъпо излизат студентските заеми в САЩ?

Колко скъпо излизат студентските заеми в САЩ?

20 милиона студенти учат годишно в Америка, а сред тях са и немалко българи. Повече от 60% обаче завършват с пословични студентски заеми, които често се налага да връщат докато са живи. Елена Хотинова разказва колко висока е цената на висшето образование в Съединените Щати.

Общата студентска задлъжнялост в Aмерика вече наближава 1 трилион и 400 милиарда долара. С всяка следваща година студентските дългове се превъщат във все по-сериозен проблем и имат своето отражение върху американската икономика.

Доктор Aсен Aсенов преподава икономика в американския университет във Вашингтон. Той казва, че последниците от студентската задлъжнялост са видни – все по-малко са хората, които записват магистърски и доктроски програми в Америка.

Семстриалните такси поскъпват с всяка следваща година, а с тях и размера на студентския дълг. Близо 45 милиона американци изплащат студентски заеми. А месечната вноска е средно 350 долара.
Облекчения и увеличаване на субсидиите за висше образование, от страна на държавата, в момента не се очакват. Но доктор Асеонов казва, че има и добри новини.

За да спестят пари, много студенти учат първите две години в щатски колеж срещу по-ниска семестриална такса, а след това се прехвърлят в 4-годишен университет. Макар че таксите в държавните образователни институции са завишени, те все още са по-достъпни от частните университети.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …