петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Колко са сънародниците ни зад граница – Боян Юруков и Агенцията за българите в чужбина с различни данни

Колко са сънародниците ни зад граница – Боян Юруков и Агенцията за българите в чужбина с различни данни

Блогърът Боян Юруков, който живее във Франкфурт, опроверга шефа на Агенцията за българите в чужбина и коментира в ефира на еМисия България колко всъщност са нашите сънародници зад граница. Той написа и една дълга статия с изследвания и карти.

„Това, което ме провокира да направя изследването беше изказване на шефа на Агенцията в Народното събрание, когато каза, че българите в чужбина са между 6 и 7 милиона, а тази сутрин в телевизионно студио каза, че са 8-9 милиона, без да променя дефиницията си. Въпросът е дали са родени в България, дали имат българско гражданство и паспорт и дали в тази цифра включваме историческите диаспори“, коментира Юруков.

Той обясни и на каква база е изчислявал българите в чужбина като посочи, че най-лесно е да се види колко са тези, които са получили гражданство и тези, които са родени в България.

Според данните на сънародника ни, най-много българи има в момента в Германия, което донякъде се дължи и на преместването на хора от Испания, Италия и Англия.

„Има и много спекулации колко са българите в САЩ и това е трудно да се каже. Tе са под 200 000 и са около 150 000, макар че някои хора говорят за около половин милион българи само в Чикаго. Надуват се тези цифри с цел да се създаде впечатление, че всички се изнасят от България“, заяви Юруков.

„Има доста неща, които могат да се кажат за Агенцията за българите в чужбина. Не смятам, че се работи добре с българите в чужбина. Те отбелязват някакви успехи, но те обикновено се случват с частна помощ, която няма нищо общо с Агенцията“, заяви Юруков.

Председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев бе поканен да се включи с коментар по темата, но в последния момент отказа с мотива, че данните и твърденията на Юруков не са сериозни.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …