събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Колко от същото получихме в неделя – анализ на Мария Спирова и Петър-Щурм Константинов

Колко от същото получихме в неделя – анализ на Мария Спирова и Петър-Щурм Константинов

В редовната рубрика на журналиста от БНР Силвия Великова гостува политологът Петър-Щурм Константинов. Мария Спирова се включи директно в ефир от Оксфорд, за да коментира темата „Колко от същото получихме в неделя“ след резултатите от предсрочните парламентарни избори.

„Няма да се уморя да повтарям, че каквито са българите в България, такива са и българите в чужбина. Колкото повече продължаваме да нищим наративи, в които ние сме различни, толкова повече ще се изумяваме, че не сме. В тези избори ГЕРБ наистина изглеждаше като по-малкото зло и за това хората предпочитаха да играят на сигурно, защото отвън Бойко Борисов изглежда като възможно най-прозападната опция“, коментира Спирова.

„Никога не съм била убедена до каква степен този разказ от 90-те може да се приложи към днешна дата за митичното „изтичане на мозъци“. Не се интересуваме едни от други. Диаспората се интересува много повече от България, отколкото България към българите в чужбина. За нас изборите е много усилен доброволчески труд“, подчерта българката. Спирова е категорична, че хората са уморени от избори. „Българската политика е пубертетска, не е зряла политика“, посочи Спирова.

Петър-Щурм Константинов коментира, че активността на българите в западна Европа не е била много по-ниска в сравнение с изборите за президент.
БСП не спечели тези избори, макар че е два пъти по-силна. Финалът на кампанията на БСП помогна за резултата на партията. „Цялостно в кампанията имаше едно чувство на антиатлантизъм“, коментира политологът.

По думите му, кампанията на БСП е била слаба. Нещо повече – акцията на патриотите на границата е нажежила обстановката и също е оказало влияние като „пресоляване на манджата“. „Патриотите можеха да се борят за това да се борят за трета политическа сила. Кампанията им изглеждаше като на маргинална фракция, която се опитва да влезе в парламента“, коментира Константинов.

ГЕРБ са направили спокойна кампания, смята политологът. По думите му, за гласовете на ГЕРБ са помогнали и кавгите вдясно. От 10 години дясното е в насипен вид, посочи още той. По думите му, в ЕНП и в Европа бавно започва да се разбира, че начинът да се спре вълната на национализъм е като се усвоят по-умерените елементи към тях. „ЕНП биха преживели някаква форма на участие на патриотите. По-скоро ПЕС ще имат проблем с тях“, анализира политологът.

„Първият кабинет на Борисов е бил правителство на малцинството. Второто беше много широка коалиция. Нямаше чак такава голяма разлика между двата кабинета. С този резултат от около 10% кабинет без премиер Борисов не е условие, което Обединени патриоти могат да поставят“, смята Константинов.

Той е убеден, че широка коалиция между ГЕРБ и БСП е крайно нереалистичен вариант, но не и невъзможен. Политологът прогнозира правителство на ГЕРБ с подкрепата на Обединени патриоти. Вторият сценарий е за голяма коалиция, но без участието на патриотите. Константинов смята, че „Воля“ има реалистичен шанс да участва в подкрепа на правителството.

Вижте повече анализи и коментари в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …