четвъртък , 24 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Код 11-13 / Колко голям е скандалът с кирилицата – коментират проф. Божидар Димитров и проф. Захари Захариев
azbuka

Колко голям е скандалът с кирилицата – коментират проф. Божидар Димитров и проф. Захари Захариев

Нов скандал с кирилицата предизвикаха думите на руския гросмайтор и депутат в руската Дума Анатолий Карпов, който заяви, че тя е дошла от Византия. Стигна се дотам, че премиерът Бойко Борисов отложи срещата си с него заради противоречивото изказване.

Колко голям е скандалът и случайно ли е допуснат – в КОД 11-13 коментират проф. Божидар Димитров и проф. Захари Захариев, председател на фондация „Славяни“.

И двамата гости се съгласиха, че Борисов е бил прав да откаже среща, за да даде урок.

Според проф. Димитров са се случвали и други такива „грешки“, но специалистите, в това число представителите на Руската патриаршия, руското Министерство на културата, Руската академия на науките, винаги са изтъквали, че дължат много на България, даде примери той.

Проф. Захариев също отбеляза, че не е нужно всеки политик да е учен и специалист, но според него когато Путин е изразявал официална позиция на руската държава, той е признавал, че „Кирил и Методий са дарили през и чрез България кирилицата на Русия и чрез нея православието е влязло в тези земи“.

Проф. Захариев е на мнение, че по политически причини тезата за македонската нация и за нейния принос за европейската и световната култура, и в частност на Русия, дълги години е била налагана и то много по-активно.

Гостът отбеляза, че е критичен към собствената си държава и правителство и е исторически грях на всички правителства след 1989 г., че не правят нищо, за да отстояват собствената ни история и принос към световната цивилизация.

Вижте как гостите коментираха и други момента на напрежение по оста Москва-София:

Вижте също

norki

Природозащитници на протест срещу фермите за норки

Утре от 11:30 часа пред Министерството на замеделието природозащитници ще излязат на протест срещу фермите …