петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Колко е важно да имаш „ключа от бараката“

Колко е важно да имаш „ключа от бараката“

Когато като деца някой беше готин или знаеше много, казвахме за него „Той има ключа от бараката“. Образованието е ключът от бараката, включително здравното и сексуалното“.

Това сподели в еМисия България КЛЮЧарят д-р Радосвета Стаменкова от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, една от участничките в предстоящия на 9 април Форум КЛЮЧ.

За мен ключът е онова важно нещо, което отключва вярата в собствените сили, вярата, че промяната зависи от нас, казва тя. И добавя, че мотото на тазгодишното издание – „Напук“, много й допада, тъй като именно така се случват тук нещата – въпреки обстоятелствата, въпреки себе си, въпреки институциите.

Асоциацията на д-р Стаменкова, лекар по образование, се занимава с различни проекти по репродуктивно здраве, здравно и сексуално образование, застъпнически каузи за хора със затруднен достъп до услуги и др.

Асоциацията работи много и в ромските общности, като е голям поддръжник на позицията на т.нар. здравен медиатор. Самата д-р Стаменкова е ментор и на три ромски момичета, следващи медицина.
„Нещата в тези общности се случват бавно и мъчително, понеже битката за всеки човек е важна. Много ме боли, когато момиче на 15 години решава да сключи брак, вместо да продължи да учи“, казва тя.

Според нея обаче като цяло здравното образование на българите не е достатъчно.

Въпреки кампаниите, 1/3 от младите хора например смятат, че ХИВ се предава при ухапване от комар, и обратно – 40% мислят, че ако споделят самобръсначка, няма риск, а това не е вярно, дава примери тя.

Именно затова на предстоящия форум тя смята да сложи акцента на представянето си върху образование. Посланието й пък ще бъде: „Обичайте първо себе си, за да обичате и хората“.

Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …