неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Колекционерска страст: Първите български перални

Колекционерска страст: Първите български перални

Пералнята е неизменна част от всеки съвременен дом. Как обаче са изглеждали първите български модели, някои от които все още работят, ни показва колекционерът Антон Оруш.

От 7 години 25-годишният библиотекар колекционира стара българска техника, като притежава стотици радиоапарати и телевизори, много грамофони, компютри, периферни устройства, технически списания и ръководства. В колекцията му могат да бъдат намерени и първата и третата българска пералня.

„Естетическата им стойност за мен е изключително привлекателна. Едната дори не прилича на пералня. Интересно ми е да наблюдавам завихрянето, което се получава, когато перката се завърти“, показва той.

За двете перални Антон разказва, че са правени във варненския завод „Елпром“. Първият модел ЕП – 53 е произвеждан в средата на 50-те години в толкова ограничен мащаб, че шансът въобще да се открие такава бил минимален. Третият модел излиза през 60-те.

Факт е, че машините са изключително здрави като устройство и ако двигателят е в ред, пералнята може да продължи да работи още много дълго време, и заради това, че в тях няма толкова електроника, както в днешните.

За разлика от съвременните перални, моделите отпреди половин век побират само килограм и половина сухо пране, а дрехите се въртят под пет минути. Също така тези машини нямат нито центрофуга, нито нагревател.

Ако човек иска да пере различни видове пране, трябва да сипе различна по температура вода. Препоръчва се или прах, или сапун, като смесването прави човекът.

Антон казва, че колекционерската страст, може да погълне времето ти напълно. Той съветва всеки, който иска да бъде колекционер, да си намери неразработена ниша.

Някой ден той би си направил собствена експозиция, но за сега се е съсредоточил в намирането на най-редките модели. Същевременно всяка находка подробно описва в своя сайт – своеобразен виртуален музей на старата българска техника.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …