петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Колекционерът Антон Оруш: За софийското метро от 1968 г. и старата българска техника

Колекционерът Антон Оруш: За софийското метро от 1968 г. и старата българска техника

Малцина са виждали схемите, които предвиждат изграждане на система на метрото в София още от далечната 1968 г. В еМисия България ги показа колекционерът и създател на сайта Sandacite.bg Антон Оруш, който разказа и за технологичните ни постижения от онова време.

По думите му идеята е била да се изградят няколко метродиаметра, а метростанциите е трябвало да достигнат до 30 в крайния етап.

Метрото е трябвало да поема около 1,6 млн. жители, които да се придвижват между отделните зони – жилищна, за работа, промишлена, за отдих.

Той показа и рисунка на това как е трябвало да изглежда спирката в Кремиковци – на две нива и много по-широка от днешните.

По думите на Оруш цялата документация за плановете на „Софпроект“ е 12 тома. Както метрото, така и други идеи за градската среда обаче постепенно „падат под секирата“ на т.нар. стопанска стагнация към 80-те, отбелязва той.

Антон Оруш се занимава и с колекционирането на произведена в България стара техника. Заради хобито си той създава и първия у нас сайт, който е като виртуален музей на технологичните ни постижения през отминалите години. Данните за тези апарати Антон открива в списания, книги, технически и сервизни описания.

Според колекционера у нас е имало много актуални за времето си разработки, като например мощни усилватели, патентът за които е продаден на известната компания „Динакорд“ след 90-те.

Изненадващо за него, той намира и цяла общност от съмишленици колекционери, които споделят интереса му. Чуйте целия му разказ:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …