понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Колекционерът Ален Серве: Изкуството попива енергията, идеите, настроенията на света

Колекционерът Ален Серве: Изкуството попива енергията, идеите, настроенията на света

Ален Серве е страстен колекционер на съвременно изкуство. С поглед, отправен в бъдещето, той се интересува изключително от млади, прохождащи артисти от най-различни части на света. По професия Серве е финансов консултант с дългогодишен опит на Уолстрийт. По думите му, между двата свята има нещо общо, но това не са парите.

„Всъщност това са две отделни страни от моя живот. Всяка една е страст. Човек би помислил, че едната води до другата, защото твърде често хората комбинират изкуството с пари и когато ми задавате този въпрос, вероятно очаквате да отидем от пари при пари. Това обаче са две съвсем различни неща. Все пак съществува връзка между корпоративните финанси, инвестиционното банкиране и изкуството и тази връзка е интересът към човешката природа.

Може би звучи изненадващо, но ако искаш да бъдеш добър инвестиционен банкер, трябва да разбираш как се развива светът. Трябва да предвидиш епохата Уеб 2.0, да разбираш еволюцията на глобалната икономика, така че в крайна сметка двете са свързани. Ако искаш да бъдеш добър колекционер, трябва да разбираш света, в който живееш. В края на краищата двете сфери се срастват, но не по очаквания начин“, разказа Серве в интервю за Би Ай Ти.

Той беше в България, за да изнесе лекция на Форум „Колекционери“ по покана на галерия Sariev Contemporary.

Какви произведения на съвременното изкуство са част от колекцията на Ален Серве, как действителността се отразява в творбите на млади творци и защо пазарът на изкуство се нуждае от драстична промяна – вижте във видеото.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …