понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Коледа по български в Америка

Коледа по български в Америка

Коледа по български в пустинята. Това не е измислена история, а начинът, по който нашите сънародници в Аризона, най-топлия щат, където в момента е 25 градуса, посрещнат празниците.

Ивайло Везенков разказва за мястото, на което се събират повечето българи във Финикс. Той видя, че подготовката и самото празнуване по никакъв начин не се отличава от този в България.

Дворът на църквата “Света София” трудно побра всички деца, родители и роднини, дошли за празника. След много репетиции и усилия резултатите са налице, а герои бяха децата.

Българите в Аризова се събират и на други празници, а общността е задружна.

Очаквайте утре репортаж за българската църква там и за начина, по който тя се поддържа.

В българските училища в Чикаго също имаше тържества, които отбелязаха наближаващата Коледа, а в едно от тях дори организираха конкурс за „малка българска госпожица и малък български господин в Чикаго.“

Нашият колега Мирослав Балабанов присъства на това събитие, на което по думите му децата са се представили с невероятни репертоари.

Страхотно впечатление направи на всички факта, че много деца бяха с традиционни български носии и пееха български песни, въпреки, че дори не са родени в България, отбеляза той.

Вижте как протече коледно новогодишното тържество на училище „Патиланско царство“ и детска градина „Синьото мече“ – още едно доказателство, че нашите сънародници в чужбина възпитават децата си в българските обичаи и пазят жив духа на традициите ни.

Вижте и къде живее дядо Коледа. В дома на добрият старец в Лапландия неговите помощници подредиха купчини с писма от деца от целия свят. Написани на всякакви езици и украсени с разноцветни сърца и звезди, всички те крият съкровените детски коледни желания:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …