неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Кой трябва да регулира медиите и защо заседанията на СЕМ заприличаха на ВСС

Кой трябва да регулира медиите и защо заседанията на СЕМ заприличаха на ВСС

Журналистите Митко Димитров от Алтернативно сдружение за електронни медии и Борис Ангелов, основател на в. „19 минути“, коментираха скандала между Бетина Жотева Къдринка Къдринова по време на заседание на СЕМ и темата кой и как има моралното право да бъде надзорник на медиите.

„За съжаление, гнилите ябълки дават своите плодове. Вече година и половина СЕМ не спазва Закона за радио и телевизия, член 29 от който ясно казва, че през две години трябва да има обновяване на състава и това няма нищо общо с мандатите“, категоричен е Димитров.

„Хайде стига вече да позволяване някои кадри да бъдат во век и веков, както е било в ЦК навремето“, допълни журналистът.

„Нека Бетина Жотева да каже на кого изпращаше есемеси по време на изслушванията и с кого си комуникираха. Имам чувството, че заседанията на СЕМ заприличаха на ВСС“, каза още журналистът.

„Когато много се задава въпросът „Кой“ става дума за елементарна пропаганда. Всъщност, много е просто – да, Бетина Жотева трябва да подаде оставка, защото не може да си позволява това държание“, категоричен е Ангелов.

„Нека да призовем за това да има нормален език в комуникацията между членовете на висшите инстанции“, допълни журналистът.

„Заседанията на СЕМ приличат на театрално представление, в което най-слабите кандидати бяха избрани за ръководител на държавните медии. В биографията на 95% от членовете от Управителния съвет на БНР например, няма думата радио“, посочи Димитров.

„Наша работата, на журналистите е, да изясним въпроса СЕМ медиен регулатор или политически манипулатор е и чии интереси изпълнява“, смята Димитров.

„Когато член на регулаторен орган, избран за защита на плурализма и свободата на словото, той не може да казва, че някой трябва да си запуши устата“, коментира Борис Ангелов.

Вижте целия разговор в следващото видео!

 

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

2 коментара

  1. Атанаска Динкова

    Това “по хубост“,от куртоазия ли беше употребено?Иначе,поздрави на Кулезич за точният избор на събеседници(както винаги).

  2. Опитите на Жотева да представи случилото се като „накисване“, „политическа атака“ и т.н. са смешни. Възмущението на хората е предизвикано от държанието и към журналистка и реакцията на обикновен въпрос. Вместо да потвърди, отрече или остави „без коментар“, представителката на СЕМ си позволи агресивен и заплашителен език, което е недопустимо. Очевидно тази дама, няма качествата да бъде в подобен регулаторен орган, който тя счита за тояга. Тояга, която да размахва над журналистите.