понеделник , 16 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Кой спира изграждането на статуята на Христо Стоичков на „Българска армия“?

Кой спира изграждането на статуята на Христо Стоичков на „Българска армия“?

Бисер Митков от фенклуб „Червена чета „Радецки“ – Козлодуй“ коментира темата със спирането на откриването на статуята на Христо Стоичков и отговори на въпросите кой бави изграждането й и ще има ли изобщо такъв монумент.

„Основната причина не е в това, че Христо имаше виждане как да изглежда статуята. Неговото виждане скулпторът го отрази в работата си. Основните причини са две и главната е това, че не успяхме и не бяхме подготвени като инициативен комитет и не бяхме подготвени за тези административно-бюрократични процедури, които трябва да преминем“, обясни Митков.

Той посочи, че собственикът на стадион „Българска армия“ е Министерството на спорта, а Борисовата градина е с особен статут. Трябва да се мине през Столична община, а самата статуя е културен обект и за това трябва да се мине през Министерството на културата.

„Точно тези неща се оказаха важни. Тези процедури продължават и към този момент. Това изисква доста време. Втората причина е технологична. Оказа се, че леярите не могат да я излеят до 20 май“, посочи Митков. Той обясни, че заради тези две причини се наложило да се съберат с ръководството на ЦСКА и кампанията да бъде удължена, но все още не е събрана нужната сума.

„Г-н Гриша Ганчев каза, че каквото не успеем да съберем, той ще помогне и статуята да се реализира. Дотук са събрани около 15 000 лв. Крайно недостатъчно е, тъй като сумата трябва да бъде около 65 000 лв.“, посочи представителят на фенклуб „Червена чета „Радецки“ – Козлодуй“.

Той показа и книгата „Христо Стоичков – българският футболен Христос“, която струва 5 лв. „Цялата сума от приходите и продажбите ще бъдат предоставени на националната дарителска сметка за изграждането на статуята на Стоичков“, посочи още Митков и призова всеки, който желае да помогне, да се свърже с „Червени сърца“ и да я купи.

Бисер Митков коментира и изказването на Йордан Лечков по повод изграждането на статуята. „Ние знаем, че той е доста ангажиран човек, но се надяваме в един или друг момент да помогне. Хора, свързани с ЦСКА и около ЦСКА обещаха да помогнат, а не го направиха. Лечков го търсихме за морална подкрепа, а не за пари. Той каза да не го занимаваме с това, тъй като Стоичков е достатъчно заможен“, разказа Митков.

Той не успя да посочи конкретен период или дата, до която да бъде реализиран проекта. „Надяваме се на тяхното разбиране и на техния патриотизъм. Христо Стоичков е съвременния българин, който е известен в цял свят. Надяваме се да получим подкрепа от всички институции“, каза Митков.

Той обясни, че подкрепя напълно отбора и коментира, че в момента играта не е това, което се очаква, но е сигурен, че това ще се промени. „Имаме едно ръководство, което отговаря на целите и идеите на ЦСКА и това е идеята – да си номер едно, да си шампион. Нищо друго не отговаря на ЦСКА“, категоричен е представителят на фенклуб „Червена чета „Радецки“ – Козлодуй“.

Чуйте целия разговор с Бисер Митков за това ще има ли и кога статуя на Христо Стоичков в следващото видео:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …