четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кой ще лекува децата ни – за „пълния хаос“ във Фонда за лечение на деца след арестите

Кой ще лекува децата ни – за „пълния хаос“ във Фонда за лечение на деца след арестите

Какво се случва с работата на Фонда за лечение на деца в чужбина след показните арести на неговото ръководство и назначаването на нов директор и кадри – по темата, която продължава да предизвиква възмущението и притесненията на родителите и обществото в еМисия България разговаряхме с Веселина Георгиева от от гражданска инициатива „Спаси, дари на…” и Десислава Хармузова, администратор на сайта www.save-darina.org.

Преди тях от Флорида, САЩ, се включи Цветина Тодорова, майка на дете, лекувано чрез Фонда, която разказа за опита и работата си с него.

„Фондът работеше така, както би трябвало да работи всяка държавна институция – с максимална полза за гражданите. Процедурата беше максимално опростена и улеснена, всичко се случваше в указаните срокове, беше ефективно и не сме имали никакви спънки и проблеми“, разказа тя.

„През цялото време имахме усещането, че тези хора действително работят, проучват офертата и търсят решение на нашия проблем – и се оказахме прави. От мен и нашето семейство никога и по никакъв повод не са били искани пари за каквото и да било, дори намек не е имало. Не е имало и никакви самоцелни забавяния на процедури“, добави Тодорова.

„След арестите хаосът е пълен, ние го предвиждахме, но не и, че ще настъпи толкова скоростно. Това или е нарочно, или хората там са напълно безпомощни да го овладеят“, посочи и Веселина Георгиева.

По думите й само случаите на 70 деца чакат още отпреди арестите, като досега само били разгледани едва 17, получили одобрение. Оказва се обаче, че ние сме гласували едно, а сегашния фонд прави друго, посочи тя и даде примери за проблеми, които създават най-голям хаос.

„Децата, заради които е създаден този фонд, няма да се лекуват повече в чужбина.

Те ще бъдат забатачени по пътеката Министерство на здравеопазването, здравна каса, обратно във Фонда, докато родителите се откажат да работят с тази администрация, започнат дарителска кампания и призоват по медиите хората да им дадат пари. Това го знаем, преди десет години беше точно така и сега се връщаме десет години назад“, алармира Тодорова.

„Бързо разбрахме, че проблемите на тези семейства нямат нищо общо с наличието на пари в държавата, проблемите са в Министерството на здравеопазването, в частност във Фонда за лечение на деца тогава“, коментира и Десислава Хармузова, която припомни за случая с кампанията на малката Даринка.

Те подчерта, че поведената тогава битка не е била „срещу“ Фонда, а за с цел реорганизация и ясни правила, което е било постигнато при Павел Александров.

„Работехме денонощно и въпреки това не можехме да погнем на всички, държавата е тази, която може да помогне на болните деца, не дарителите“, добави и Тодорова. Че държавата абдикира и прехвърля отговорността на дарителите, се съгласи и колегата й.

„Това, че Павел Александров много добре работеше с гражданския сектор, изключително много дразнеше чиновниците. Колкото повече работеше Фондът, толкова повече пари харчеше той, защото повече деца се лекуват и всяка година се налагаше МЗ да отделя повече пари. Петър Москов е този, когото ние държим отговорен и към когото ще насочваме всяко дете, за да му реши проблема“, закани се Цветина Тодорова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Защо непрекъснато цитирате Цветина ТОдорова за неща, които бяха казани или от Десислава Хурмузова, или от Веселина Георгиева? Че на всичко отгоре сте им разменили имената на екран.

    Тъкмо се зарадвах, че най-сетне са успели да изпишат името Хурмузова правилно, гледам, във вашия текст е Хармузова.

    Изтрийте коментара, само си поправете грешките.