четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Кой разкри на Уикилийкс хакерските техники, използвани от ЦРУ

Кой разкри на Уикилийкс хакерските техники, използвани от ЦРУ

Най-вероятно контрактори на ЦРУ са предоставили на Уикилийкс документите, които описват хакерските техники, използвани от разузнавателните служби на САЩ.

Източници, пожелали да запазят анонимност, твърдят, че ЦРУ са знаели за пробива още в края на миналата година. А сред хилядите страници публикувана информация няколко пъти се споменава името на България.

Нека припомним, че според разпространените от Уикилийкс документи, хакери на ЦРУ могат да влизат в смарт телефони с операционните системи на Апъл и Гугъл, както и в други устройства. И чрез усъвършенстван софтуер да улавят текстови съобщения и разговори.

Документите се отнасят за периода 2013-2016-та година и според източници са автентични. Федералното правителство започна криминално разследване.

По-вероятно е да става въпрос за изтичане на информация, а не намеса от руски хакери. В момента компании, които са работили като контрактори на ЦРУ, проверяват кои техни служители са имали достъп до публикуваната от Уикилийкс информация.

Едно от най-големите опасения е, че ако Уикилийкс публикува важен компютърен код за операциите на ЦРУ. Други хакери биха могли да го използват и това да доведе до хаос.

За това и за българската следа в документите на Уикилийкс, попитахме Александърс Цаков, който е експерт в сферата на информационните технологии.

„Много неща, които CIA са правили не са били засекретявани правилно, което означава, че се достига до изтичане на информация за софтуерни проблеми, които не са били засекретени и могат да бъдат използвани по неправилния начин. Голяма част от документите просто не са били засекретени, което според мен е много много тревожно. И второто е разбира се българската следа,с един известен българин, който е т.нар. тип бял хакер“, обясни експертът в сферата на информационните технологии Александър Цаков.

„Той има страхотно много пробиви основно срещу майкрософтски продукти, многократно заплашван и преследван от Майкрософт като диверсант, въпреки, че той им открива проблемите и съответно той има пробиви в системи, които са се считали дълго време за непробиваеми. С това основно се спряга България и неговото име в тези документи. Но той не е работил като класически хакер, който намира проблемите и ги използва по някакъв начин за негова изгода, а той просто ги е публикувал. открива проблема и веднага го публикува в публичното пространство“, обясни Цаков.

Засега това изглежда най-голямото изтичане на информация в историята на ЦРУ. Законът забранява агенцията да шпионира на територията на Съединените щати. В заявлението на ЦРУ се казва, че не са го правили и че мисията им е външно разузнаване основно с цел защита от терористични атаки.

Вижте повече в репортажа на Елена Хотинова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …