петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кой предложи квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината

Кой предложи квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината

За първи път в бюлетината за президетските избори се въвежда опцията за гласуване с „Не подкрепям никого“. Според Изборния кодекс изборът „Не подкрепям никого“ е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота. Това на практика го превръща в недействителен и противоконституционен.

Би Ай Ти тръгна по пътя в разнищването на сагата кой предложи квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината.

След като насроченото за днес извънредно заседание на парламента бе провалено в кулоарите му започнаха престрелки между ГЕРБ и Реформаторския блок за това кой е предложил новата опция за гласуване.

„Истината е, че в стенограмата на заседанието на правната комисия в НС първи в предлага Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той мотивира идеята си с факта, че гласуването ще е задължително. На теория, само по закон обаче, гласуването е задължително, тъй като няма санкция и квадратчето няма смисъл“, коментира колегата ни Симона Костадинова.

Тя отбеляза, че на заседание на комисията по правни въпроси, провело се преди почивката на депутатите за Великден, е имало представители на ЦИК , които обаче са се въздържали да изкажат мнението си за квадратчето „Не подкрепям никого“.

Предстои през следващата седмица казусът да бъде отново разгледан от народните представители.

Симона Костадинова допълни, че днес премиерът Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет, от 17.30 ч. Очаква се, според информация на Би Ай Ти, Борисов да поиска от партиите да препотвърдят подкрепата си за правителството.

Вижте повече във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …