събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кой опраска „Прас-прес“?

Кой опраска „Прас-прес“?

Кой опраска новия вестник за карикатура „Прас-прес“? Отговор на този въпрос потърси журналистката Полина Паунова от карикатуристите Христо Комарницки и Чавдар Георгиев.

„Издадохме тираж от 10 хил. бройки, който е изключително добър тираж за първи вестник и би трябвало да бъде добре разпространен в цялата страна. Вчера се оказа, че в 8 ч. сутринта вече вестник няма. В по-големите павильони е имало по 2-3 броя, в другите – не е имало нищо. Правейки равносметка, се вижда, че в София са разпространени не повече от 300-400 бройки. Обадиха се хора от Варна и Русе, където до обяд никъде не е открит вестникът. Смятаме, че голяма част от тиража просто е скрита“, заяви карикатуристът Чавдар Георгиев.

Той посочи, че, според договора с разпространителя, бракът трябва да бъде върнат след месец.

„Истината е, че преди да издадем вестника, с колегите посетихме Национална дистрибуция, занесохме нулев брой и им показахме, имайки предвид, че Национална дистрибуция принадлежи на семейство Пеевски. Казахме – това ще бъде вестникът, целта е да бъде скандален. Спокойно разглеждайки броя, казаха – спокойно, ние сме бизнесмени и колкото по-големи са продажбите, толкова по-добре за нас. В резултата подписахме договора, но се оказа, че явно има проблеми“, обясни още Георгиев.

Той каза, че цял ден са правили опит да се свържат с разпространителите. Ако вестникът се е продал добре, предложихме още вчера, да дадем още един тираж, но ни отказаха, допълни той.

Имаме опасения, че може би някой се е обадил и са намерили начин да пуснат минимална част, колкото да кажат, че вестникът е на пазара, а останалата да бъде скрита, изтъкна карикатуристът.

„Не става дума за пазар, защото виждаме, че тук няма търговски интерес. Тези хора не действат като нормални търговци, а по незнайно какви мотиви“, каза Христо Комарницки.

Двамата карикатуристи показаха първите страници и на нулевия брой на вестника, както и на първия изчезнал брой.

„Никой не знае кой стои зад фирмите разпространители, но пътя на логиката сочи към г-н Пеевски и семейството му, но иначе директно нищо не го свързва с разпространителите. Но когато разговаряхме с тях за разпространението на вестника, те непрекъснато наричаха г-н Пеевски „нашия благодетел“,„нашия началник“, сподели Комарницки.

По думите на карикатуристите на разпространителите е било ясно, че става дума за политически и сатиричен вестник, с ясна позиция, че няма да има недосегаеми.

Двамата посочиха, че все още не е ясно дали вестникът е бил разпродаден изцяло или пък е бил скрит. Те изтъкнаха, че ще поискат изпълнение на договорните отношения на 100%, макар да са готови да разпространят след две седмици втория брой на вестника и чрез алтернативна мрежа на разпространение.

И двамата карикатуристи обвързаха изчезването на тиража на вестника с изборите.

Проблемът е в цялата държава, защото не може някой да притежава 90% от печатните издания и 100% от разпространението, изтъкна Чавдар Георгиев.

Не става дума вече за вестника, а за цялостната среда, в която живеем и която става непоносима. Мисля, че България вече не е европейска държава, подчерта Христо Комарницки.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

9 коментара

 1. Царина Конова

  В Тетевен все още нямаме лафка на лапача П-ски ,но вестника изобщо не стигна до тук! Нито един брой!

 2. Атанас Атанасов

  Има едно по просто решение – наематели група безработни или студенти и ученици, поставяте на по оживените места на улиците против маси и продавате. Не е необходимо да се занимавате със сложни мафиотски структури. Тези хора изобщо не смятат да спазват каквито и да са договори.

 3. Ми направете сайт, да видим кой ще го скрие?!

 4. Стефанова

  Аз и съпругът ми обиколихме павилионите в четвъртия по големина град в България, в който на една улица само има поне 10 павилиона и не намерихме броя. Явно в тази държава така ще стават нещата, но във Фейсбук , в интернет не могат да скрият в контейнера вестника. Качете нулевия и първия брой и когато цяла България започва да говори за изданието, когато хората започнат да го споделят и копират, и те ще клекнат.

 5. Сканирайте го и го качете в интернет, хората ще си го свалят и ще плащат пак за него

 6. Хараламби Хараламбиев

  Мрън, мрън … ма тва , ма онова … ми тиража така и така го няма, ми пуснете го у лице-книгата … хората революции така направиха, вий са прайти на ощипани …

 7. Добромир

  С разпространение на печатни издания се занимавам от 27г. Най голямата грешка ви е била да отидете в НД! Учуден съм, че Чавдар не ги знаеш тези неща, той също е от доста време се върти по рампата! Трябва си ви ваш разпространител!

 8. само интернет разпространение – друг вариант няма

 9. Дървосекачът

  Бидейки задължен за запознаването отблизо с г-дата Георгиев&Комарницки и с Очакваемия проблем (на Прас-Прес), г-це Паунова/БиАй – позволете да Предложа :
  А. отн. Интернет Масовостта – да Вземете да публикувате Всеки брой ?… просто като статична страница в уебсайта?
  …като Същото – И на КаналТри.., И на БНТ (news.bnt.bg) … И на БългарияОнЕр (тв Със стриймване) … И на твЕвропа
  ……а защо-не И Директно по билбордове (с тичащо/течащо съдържание) ?! ..,пък ако ‘наште’ вземат да връткат врътки – Да потърсите Помощ ? (примерно от г-н Наков и Университета-му …за ЯсноКакво ;- )
  Б. отн. разпространението на На-Хартия
  – виа БиАй – да Се стигне до Заинтересовани Хора (Включая И в чужбина) ? …а нататъка – Ясно !
  …..ами И да Се доставя Директно по места където Са Хората в Златна възраст ?
  В. отн. финансирането
  – Chapeau ! за Визията на г-дата Георгиев&Комарницки …а за Нататъка – Интернет-базирано Взаимоспомагане/CrawdFunding !, т.е. Глобално.

  ….а Форсмажорът – Е ВсеСъщият ! – Никакво преговаряне с тия ‘наште’ (‘избранници’/’елит’ ) !
  –> Двустъпковата ! Ние. Всички. Заедно.
  (и ми се струва че едно Незабавно уведомяване на ЕС/ЕК и Съответните Global WatchDogs за Свинството към Прас-Прес – Е Задължително-и-Неотменимо от страна на г-дата Георгиев&Комарницки)