сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Кой краде най-много от здравето на българите? Отговарят трима експерти от различни сектори в здравеопазването

Кой краде най-много от здравето на българите? Отговарят трима експерти от различни сектори в здравеопазването

Провокативен и опасен въпрос – кой краде най-много от здравето на българите? Отговорите потърси Сашо Диков от гостите си в студиото, трима представители на различни сектори в здравеопазването – Иван Димитров, председател на Български пациентски форум, Андрей Марков, управител на „Сити клиник“ и председател на Българската болнична асоциация и д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Категорично ние казваме от много години насам, че най-некоректният платец и всъщност най-големият крадец от здравето на народа е правителството. Не говорим само конкретно за това правителство, а за всички правителства от години насам, защото те по-малко за вноските за хората, за които отговарят. Т.е. около 400 млн. лв. всяка година държавата спестява да дава за здравето на нацията“, коментира Иван Димитров.

Става дума за спестяване от 9 групи граждани, сред които са пенсионери, деца, жени в майчинство, служители в държавната администрация и други. Вместо 1, 3 млрд. лв., се плащат около 900-950 млн. лв. на година. Обяснение за това за момента няма, а в същото време Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) всяка година алармира, че не й достигат около 400 млн. лв., които биха могли да бъдат набавени по този начин.

„Съгласявам се с г-н Димитров, че имаме проблем в тази насока. Можем да поспорим кой е най-големият крадец, защото има доста кражби в нашата система, без никакво съмнение. Отговорът на въпроса дали тези пари постъпват и кога постъпват не може да бъде много коректен, защото истината е, че държавата в определени моменти субсидира средствата за здравеопазване и оттук идва голямото недоразумение. Под мотото „да, ама ние добавяме средства за здравеопазване и затова не правим други вноски“, означава, че самата финансова база на сектора не е чиста и не е изяснена концептуално“, посочи Андрей Марков.

По думите му, финансирането е много объркано и се нуждае от бърза и рязка промяна, така че всичко в системата да бъде ясно. Марков посочи, че кражбите са наистина огромни и е трудно да се каже кой е най-големия крадец, защото съревнованието е доста сериозно.

Според д-р Дечо Дечев, това, което се посочва като кражба, е в рамките на закона.

„Т.е. в закона е записано, че държавата внася определен процент и той наистина е два пъти по-малък от този, който внасяме всички ние. От друга страна, най-голямото ощетяване, а не кражба, защото кражба има тогава, когато се прави нещо противозаконово, беше в периода, в който над 2 млрд. лв. бяха иззети и пренасочени“, припомни той.

Целия разговор вижте във видеото. Още от „Просто Диков“ – ТУК.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

3 коментара

 1. кълвачо

  Без Люба телевизията ви е пълна порнография.Изисквайте тези водещи на предавания дами, с дългите коси, да ги връзват някак си, те непрекъснато се вчесват,а и,така приличат на героинята от филма „Кощана“/циганката/

 2. Линка не се появи, но по името лесно ще го намерите в ю-туб!
  Късмет!

 3. Има един страхотен украински сериал, лесен за превод, понеже е на руски:
  Сериал „Слуга Народа“
  Един примерен сериал:
  [Link deleted]

  Ако искате да имате гледания на телевизията си, премахнете ония момченца със шапчиците на дядо си Коледа и дайте нещо съществено! Не са само тия момченца, но Ваш избор!

  Има и други сериали украински пак, мисля се казваше “ Свати“. Много лек и занимателен сериал.
  Изобщо и руснаци и украинци се върнаха на сцената!
  Не изоставяйте от историята!

  Кога Кулезич ще е на екран? Или сте решили тотално да се обезцветите?
  Идват бурни и смели времена, Господа журналя!

  А братята от Чикаго да питат шефа си, мисля, няма да има нищо против!