събота , 18 август 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кой и защо иска да замлъкне българският глас в чужбина и „Радио България“

Кой и защо иска да замлъкне българският глас в чужбина и „Радио България“

Ще замлъкне ли българският глас в чужбина и защо има идея да се закрие излъчващото на чужди езици „Радио България“ на БНР? Темата коментираха в студиото на еМисия България журналистите Даниела Константинова, която е председател на редколегията на Радио България и създателят на първия сайт на БНР Борил Караиванов.

Даниела Константинова обясни, че това е уникално съдържание в БНР, тъй като няма програма, която да предава на толкова езици. Ефирното излъчване през последните години е само на турски език, добави Константинова.

„Радиото е много важно, тъй като то е един официоз за чужбина. Тази информация е проверена и е пълен противовес на целия новинарски поток, който е пълен с недостоверни новини. Това е изключително важно за България, защото представя страната ни като инвестиционна и туристическа дестинация. Нашата програма е таргетирана“, посочи Константинова.

„Вече тече и кампания за натиск над наши колеги сами да се съгласят да напуснат структурата, за да може тя сама да се закрие. Има езикови редакции с по един-двама души“, обясни още журналистът.
Борил Караиванов каза, че от ръководството на радиото дават няколко обяснения – че това е обща тенденция – ефирът да отстъпи пред интернет. „Македонското радио има 6 регионални езика. Гръцкото има общо 10 езика, а румънското – 11, единият от които е ромски. Турското поддържа 35 езика, а сайтовете са с две писмености и така стават 41 отделни страници“, даде пример той.

Още през май са изпратени писма до всички отговорни институции, а в СЕМ е имало среща, с която журналистите са запознали експертите с проблема, обясни Константинова. По думите й, в социалните медии има българи, които споделят чуждоезиково съдържание.

По думите на Караиванов, сайтът е оставен на самотек от 2008 г. Има опасност при преструктуриране на редакцията да бъдат отстранени 30 редактори с език.
Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …