петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Кой е най-добрият политик на прехода и защо сме различни от унгарците – според Георги Марков

Кой е най-добрият политик на прехода и защо сме различни от унгарците – според Георги Марков

Бойко Борисов запълни един вакум – на самосъсипалото се СДС, което се разцепи на три. ГЕРБ не съкруши СДС, то се самоуби.

Това заяви в продължение на разговора в „Просто Диков“ от миналата седмица бившият конституционен съдия Георги Марков. Тогава той говори хвалебствено за политиката и реформите на унгарския премиер Виктор Орбан (виж ТУК), а днес – за Борисов, който според него е „най-добрият политик на прехода“.

„Политиката е реална дейност и за нея няма друг критерий освен вота на избирателите. В големите градове, където е потенциалът на нацията, той има десет поредни победи“, добави Марков, като припомни победите на ГЕРБ. По думите му това е феномен за условията на България.

Той разказа, че е станал част от ГЕРБ през 2013 г., след Костинбродската афера. По-подло антиконституционно начинание не бях виждал и тогава си казах, че няма да търпя такава подлост, спомня си Марков.

Според него ако Борисов не е в политиката и не е лидер на партията, ГЕРБ ще е друга. Той пожела на премиера да си търси приемник, когато след пет години се кандидатира и… стане президент. Според него Фандъкова е с най-подходящ профил за държавен глава към момента.

Фактът, че сега няма и предсрочни избори, конституционалистът обясни с желанието на Борисов да крепи стабилността, в съгласие с предизборното послание „Стабилна България – Време е“, и да не хвърля страната в изборна спирала. На фона на това, което става на Балканите, България като че ли изглежда най-стабилна, отбеляза той.

В отговор на въпрос дали стабилността не е за сметка на провеждане на реални реформи и дали Борисов не се страхува от тях, Марков изрази мнение, че ако някой реално е извършил зрими промени за тези години, това е именно ГЕРБ.

Запитан за съдебната реформа, той припомни позицията си, че радикална реформа без Велико народно събрание не може да се извърши. Не виждам защо Бойко трябва да го е страх от Цацаров, каза още той в отговор на въпрос.

Георги Марков се опита да направи и сравнение между двамата си любимци – Виктор Орбан и Бойко Борисов. Разликата между тях се налага, но е разлика между двата народа, смята той.

„Ние не можем да искаме Орбан, защото през 1988 г. не сме правили партия да сваляме комунистическия режим (основаването на ФИДЕС). Ние нямаме и 1956 година. Ние нямаме това героично племе, наречено унгарски народ. Ние не се съпротивлявахме на комунистическия режим. Имали сме дисиденти, но основно това бяха перестройчици от средите на самата комунистическа партия“.

Друга разлика според него налага и разликата в избирателните системи – смесена и пропорционална. „Нашата избирателна система ражда парламент с 40 партии, от които 20 управляват, а тогава си длъжен да се съобразяваш. Когато икономиката ти изцяло зависи от европейските пари, ще гледаш много много да не знаеш“.

Георги Марков и Сашо Диков разговаряха и за състоянието на „Левски“. Марков е бивш председател на Управителния съвет на синия отбор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …