събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кой и как пренася българския дух в Аржентина

Кой и как пренася българския дух в Аржентина

Иван Цанков и Аксиния Иванова са българи, които от 16 години живеят в Аржентина. За да популяризират българската култура, традиции и наследство, те организират поредица от събития в страната.

„Наши приятели ни говориха много за Аржентина. Първоначално отидохме просто да се запознаем с тази страна, а след това дойде другото желание – да останем да живеем там. Те са много позитивни, добронамерени, винаги приемат хората без резерви и човек много лесно се адаптира. Това много заразява. Езикът, който беше пречка в началото, изобщо не беше проблем, защото те са много толерантни“, разказа впечатленията си Иван Цанков.

Той обясни, че Аржентина е държава на имигранти 0,11% са българите там. Макар че няма официална статистика, се смята, че сънародниците ни в страната са между 50 и 80 000.

„Бяхме млади. Всяко едно такова начинание за всеки протича различно. Когато напуснахме България и се отправихме на това далечно пътешествие, единствените хора, които познавахме, бяха от едно младо семейство, отишло няколко месеца преди нас. Постепенно се свързахме и с други българи, и с аржентинци. Те са много отворени“, разказа Аксиния Иванова.

„Стори ни се обидно, че в една такава огромна страна има имигрантски общности, които са значително по-малки и техните народи са много по-малки, но за тях се знае и се говори много. А за България не се говореше и не се знаеше почти нищо. Това беше мотивът, който ни подтикна да направим България малко по-популярна на този континент“, разказа българката.

„Ние създаваме изложби, които представят България. Тя е почти тотално непозната там. В концентриран вид те представят какво е България – природни дадености, обекти в ЮНЕСКО, известни българи, спортна слава, кухня, традиции, обичаи и фолклор. Нашата кухня е много атрактивна за аржентинците. Правим и документални филми, свързани с България. Няма филми за България на испански език и за това първият, който направихме, беше за Кирил и Методий“, разказа Иван Цанков.

Той подчерта, че има много голям интерес към събитията не само сред аржентинците, но и сред българите там. „Сънародниците ни там са наследници на българи, вече до четвърто поколение, които, за съжаление, не знаят езика и са чували много малко. Те не могат да научат за България, защото езикът е голяма пречка“, обясни Иван Цанков.

Вижте целия разговор с двамата българи, които живеят в Аржентина в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …