понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Кой гледа децата ни: Предизвикателствата пред професия „детегледачка“ у нас

Кой гледа децата ни: Предизвикателствата пред професия „детегледачка“ у нас

Все повече българи се обръщат към услугите на детегледачка, докато са на работа или изпълняват някои от ежедневните си задължения.

Каква подготовка е необходима, за да гледаш деца срещу заплащане в България, трябва ли да има по-сериозна регулация на тези услуги и какви са предизивикателствата пред бранша – по темата разговаряме с Тина Балушева, собственик на агенция за набиране на детегледачки.

Според нея проблемите са свързани по-скоро с липсата на традиции в предлагането и ползването на подобни услуги, както и с липсата на стандарти за подбора на такъв пероснал.

Във всеки дом изискванията, ценностите и ритъмът на живот са различни и това е много объркващо за хората, които вършат този вид работа, при намирането на правилния подход, тон, отношение, отбелязва Балушева, като даде примери. Именно тези различия правят толкова трудно установяването на всеобщи стандарти.

Като един от големите проблеми тя очерта непризнаването на тази професия, която не носи и трудов стаж. Тя предвиди, че решаването му ще отнеме доста време. Обученията на персонал също са краткосрочни, няма ги и формите на обучение на ниво колеж, което е установено в западните държави.

Балушева обаче призна, че сме на етап, в който хората, които имат натрупан опит и се справят добре, си „знаят цената“ и имат възможност да избират.

В Америка работят повече от два милиона и половина домашни помощници, като индустрията е една от най-бързоразвиващите се в страната, с нарастване на заетостта в нея с около 30 на сто на година от 2012 г. насам.

Стотици хиляди агенции свързват семействата с детегледачки, за които обаче в закона няма разписани изисквания за качества и квалификации, за да изпълняват тази длъжност. Препоръките обаче са от огромно значение. Секторът е изключително конкуретен и много фирми и агенции предлагат курсове за повишаване на качествата и уменията. Вижте подробности и в репортажа на колегите ни от Чикаго:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …