петък , 22 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Кой е големият виновник за верижната катастрофа на „Тракия“ – дискусия в студиото

Кой е големият виновник за верижната катастрофа на „Тракия“ – дискусия в студиото

Всички институции носят вина за верижната катастрофа на АМ „тракия“ – около тази теза в КОД 11-13 се обединиха Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, Димитър Ганев от Обществения съвет за пътна безопасност и Христо Радков, председател на „МЕНСА-България“.

Те не отрекоха, че водачите и тяхното поведение на пътя носят отговорност, но изразиха несъгласие с това вината да се прехвърля по традиция изцяло на тях.

Всички са виновни, категорична бе Любка Маринова, която изреди като причини несъобразената скорост и неспазването на дистанция, несигнализирането за проблеми на пътя от страна на пътните полицаи, поведението на АПИ и КАТ. Това е пътен възел, на най-ниското място е и там винаги може да се очакват такива явления, посочи тя.

Димитър Ганев определи причините за инцидента като комбинация от некомпетентност и безхаберие от страна на всички държавни органи. Той попита къде са били кметът и областният управител на Ихтиман, които не са взели отношение или мерки спрямо димящото от дни сметище, къде са били и АПИ, на които е пътят и чиито климатичните особености те трябва да познават. Ако трябва да поставят камера за наблюдение, както е в Европа, и да получават оперативна информация за това какво става на пътя, предложи Ганев.

По думите му няма как всички 40 пострадали водачи да са били нарушители, те просто са имали нещастието да попаднат много рязко в непредвидима атмосферна обстановка, за която никой не е сигнализирал.

Христо Радков бе категоричен, че за една седмица би могъл да посочи поименно виновникът, но никой не иска той да става ясен, защото у нас 100% вината се прехвърля на шофьорите.

Тримата гости коментираха също последните идеи за промени в Закона за движение по пътищата и проблема с несъбираемостта на глобите и връчването на фишовете. Тази сутрин шефът на „Пътна полиция“ Бойко Рановски съобщи за над един милион документи за неплатени глоби, които КАТ е пратил към НАП.

Според гостите нарушителите трудно се намират, като в някои случаи дори не е сигурно дали са били потърсени у дома, а и не е редно това да е работа на пътните полицаи.

По думите на Христо Радков част от промените противоречат на конституцията, като например дерегистрацията и невъзможността за ползване на автомобила от другия съпруг, ако единият от тях е с отнети права за шофиране.

Той посъветва също водачите да си дават само личната карта при проверка – единствения документ, който не може да им бъде отнемат. Глобата за неносене на книжка е 10 лв., но ако ви я вземат, не можете да минете и един метър, направо може да влезете в затвора, ако продължите, припомни закона Радков.

В предаването по телефон се включи и Славчо Близнаков, директор на болница „Св. Анна“, който даде актуална информация за състоянието на 12 пострадали, които още се намират там. По думите му състоянието им е тежко, но стабилизирано, и не се очакват драматични обрати. По-тежките случаи, които са в реанимация, са четири.

Също по телефона инж. Михаил Рашков, шеф на Областното пътно управление в София, заяви, че от около два часа на магистралата всичко е спокойно и чисто, тъй като вятърът е тръгнал в друга посока по течението на реката. На сметището обаче продължава да тлее.

Рашков отказа да приеме, че АПИ може да носи вина и да отговорност за случилото се.

Чуйте двамата във видеото:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

  1. Питам се какво трябва да се случи за да се каже че причина за тази катастрофа е абсолютното безхаберие на държавата в лицето на АПИ. На българските автомагистрали информацията за пътното платно е по зле от информацията за пътя между „горно и долно нанагорнище“. Идете в Гърция и ще видите на всеки 5-10 км. информационни табла огромни, над цялото платно и информират за всичко необходимо. За пътно строителни мероприятия предупреждават километри преди тях. Следва информационна маркировка и пр.. А у нас слагат една табелка че има работи и зад нея е работника. Казвам безхаберие за това защото тези пътища са за това, да се кара на високи скорости. Не може при скорост 140 км/ч излизайки от някакъв участък с ограничена видимост да спреш като че ли караш с 14 км/ч. А след това, та несъобразена скорост, та буклука, та мъглата. На крива ракета космоса и е виновен!