сряда , 18 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Кои са предизвикателствата пред хората с увреден слух в България

Кои са предизвикателствата пред хората с увреден слух в България

Хората с увреден слух в България живеят тежко. Тук има изоставане с около 35 години. На първо място, проблемът е в обучението на слухоувредените деца. Те трябва да бъдат обучавани и на жестовия език, който е по-изразителен и като мимика, и като жестове. В България няма възход. Например, различни технологии, техники за писане като Word и други компютърни програми хората в България не ги познават добре.

Това коментираха Джорджия Уилън и Иван Бургов, журналисти от телевизията за хора с увреден слух – H3.

По думите на Уилън в Канада слухоувредените шофьори могат да карат голям камион, докато в България, това е проблем. Тук те могат да получат шофьорска книжка само за автомобил.

Голяма част от проблемите идват от начина, по който децата с подобни увреждания се обучават и начинът, по който получават информацията“, добави тя.

Според Иван Бургов МОН трябва да обърне внимание на обучението на слухоувредените деца у нас, тъй като благодарение на жестовия език много по-лесно да научат и български език.

„Животът тук всеки ден е борба. Всеки път, когато пътувам в чужбина и видя колко е различно там, ми става мъчно, защото виждам колко сме назад в България“, заяви Бургов.

 

Вижте също

Финансистът Румен Гълъбинов с коментар за драмата с КТБ и новия закон, който пишат за нея Пеевски и Цонев

Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС подготвят нов законопроект за КТБ, който да докаже, …