сряда , 21 март 2018
Начало / Спорно за спорта / Кои са новите ни грации и готови ли са да надминат успехите на „златните момичета“

Кои са новите ни грации и готови ли са да надминат успехите на „златните момичета“

Какво се случва, когато невинността и грацията започнат да изкачват трънливия път на мечтите и високите цели? Противно на всяка логика, много често стигат върха.

Преди обаче да започнем да говорим за победи, ще ви запознаем с амбициите, желанието и предизвикателствата пред новите състезателки от националния отбор по художествена гимнастика.

Това са историите на Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова, Лаура Траатс, Снежана Дечева, Мадлен Сергеева, Стефани Кирякова и новия треньор на ансамбъла Весела Димитрова.

Когато са малки гимнастички, повечето от тях дори не мечтаят за националния отбор и световната сцена. Приемат времето в залата просто като игра. За други обаче желанието да представят достойно България на големи форуми ги съпътства още от първите им стъпки.

Днес вече всички момичета знаят какво искат да постигнат. Знаят и каква е цената на успеха, защото за да стигнат дотук са преминали през множество лишения. Лаура, чийто баща е холандец, например, посещава втората си родина много по-рядко от преди, но не се оплаква, защото любовта към гимнастиката е по-силна.

Макар и още съвсем млади, момичетата осъзнават, че да играеш за България е едновременно чест и отговорност и не си правят илюзии, че да чуят химна на голямо състезание ще бъде лесно. На новите ни национални състезателки им предстои тежката задача да се наложат като успешни наследнички на бронзовите медалистки от Олимпийските игри в Рио.

Въпреки хармонията, която цари между момичетата, понякога умората и психологическото натоварване взимат превес. Именно в най-тежките моменти основна роля за повдигането на духа на състезателките има Весела Димитрова – новият главен треньор на Националния отбор по художествена гимнастика на България.

През 2009 г. тя е част от трен щаб, който подготвя националния ансамбъл девойки за Европейското първенство в Будапеща. През 2009 г. заминава за Швейцария, където е начело на националния ансамбъл жени.

С рисковите си композиции и неуморна работа, тя успява да преобрази швейцарския национален отбор и ги извежда до призови позиции в световната гимнастика. И всичко това – въпреки липсата на каквито и да било традиции в този спорт в страната на шоколада.

Въпреки че е много рано, изглежда, че налице са всички предпоставки малките ни грации да постигнат големи успехи. Първото предизвикателство предстои на 15 февруари в Русия.

Голямата цел пред националките е да се представят достойно и да зарадват феновете на художествената гимнастика у нас. А ние им желаем успех и вярваме, че следващата история, която ви покажем, наистина ще бъде за постиженията и радостта от изкачването на стълбичката.

Вижте също

Банкер е новият президент на Серия А. Контузеният Неймар се подвизава в нощни заведения. Роналдо: Аз съм най-добрият

Италианската Серия А има нов президент. Гаетано Мичике беше избран с пълно мнозинство от всички …