четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кои са българите зад първата изборна секция в Бостън

Кои са българите зад първата изборна секция в Бостън

Първата изборна секция извън българско дипломатическо представителство в Америка ще е в Бостън, където до момента са събрани над 70 заявления. За организирането и за българската общност там в еМисия България разказа активистката Надежда Стоянова.

По думите й това е резултатът от постоянния интерес на местната общественост да бъде включена и да участвува активно в гражданския и обществен живот на родината. Тя се организира още след спорните промени в Изборния кодекс, за да изрази несъгласието си с тях.

„Много се радвам, че успяхме да канализираме тази енергия, направихме го с няколко колеги, които представляват различните сформирования в Бостън – Българския център, Културния център „Мадара“, българското училище и църква. Всички бяхме наясно, че този процес е важен“, казва тя.

Чрез социалните медии българите организират няколко събития, на които показват и интерактивната карта на Боян Юруков, която проследява събирането на заявления в реално време.

Двигател на този интерес по думите й са голяма група активни млади българи, които учат в престижните университети на Бостън, както и хората от центровете на общността. Те знаят за правилата и споделят ентусиазма да не допуснем да изгубим възможността за гласуване, казва Стоянова. Борбата тепърва започва да образоваме хората за самите избори.

На различните избори тук гласуват между 300 и 500 души. Общността пък Стоянова описва като разнородна, но много сплотена, като хората се познават и често празнуват българските празници заедно.

На въпрос защо в същото време в Чикаго, където живеят най-много българи, подадените заявления са само три, българката предполага, че това е така заради успокоението, че там все пак има консулство, където може да се гласува.

Тя обаче е оптимист, че до 11 октомври, когато е крайният срок, резултатите ще бъдат доста по-различни.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …