неделя , 17 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Кои са българите от Голо Бърдо, Албания

Кои са българите от Голо Бърдо, Албания

„Това е една общност, живяла наистина откъсната от България, много затворена в една планина, с лоша инфраструктура и пътища. Но благодарение на това те са съхранили традициите и езика си“.

Това разказa в еМисия България Веселка Тончева, автор на книгата „Българите от Голо Бърдо, Албания”.

Тончева е етнолог и музиколог и от осем години изследва обичаите, фолклора и паметта на тази малка и недобре позната българска общност, останала в пределите на днешна Албания след Балканските войни.

Книгата, чието представяне предстои идния вторник, е трета част от цяла поредица, посветена на тях.

Тончева е събрала и анализирала множество песни, обреди и обичаи на българите от Голо бърдо. Те не знаят кирилица, но пеят песни на български диалект за Черно море, за Дунава, за България, разказва тя.

По думите й за тази общност предаването по наследство на всички традиции е много важно. Преди да тръгнат на училище децата говорят само на български, а албански почват да учат като нов, втори език.

„Можем само да си мечтаем да правим сватба по една седмица като тях, с всички адети, със събиранията на жени, които пеят с дайрета“, разказва още етнологът.

По думите й женската общност в Голо Бърдо е особена силна, тъй като именно жените там са носители на традицията, на уседналостта и дома и предават знанието и обичаите. Вижте целия разговор във видеото:

Вижте също

Политологът Георги Киряков: Действията на Валери Симеонов за лифта на Банско приличат на лобизъм

Колкото повече наближава “тихата, свята нощ”, толкова по-шумно и драматично става на политическата сцена. На …