неделя , 23 септември 2018
Начало / Новини / Кохезионната политика и Шенген на фокус при визитата на президента Еманюел Макрон

Кохезионната политика и Шенген на фокус при визитата на президента Еманюел Макрон

По време на извънредното студио на Би Ай Ти, по случай посещението на френския президент Еманюел Макрон у нас, репортерът на Би Ай Ти Валерия Касиян показа на живо последните приготовления преди старта на официалната церемония по посрещането. По думите й френският държавен глава ще поздрави българските военноморски сили на български със „Здравейте, матроси!“. Очаква се след официалната церемония да започнат срещите с президента на България Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

За да коментират всеки детайл от посещението Еманюел Макрон и какви резултати могат да се очакват за България, в студиото гостуват проф. Ингрид Шикова – експерт в областта на политиките на ЕС и политологът доц. Татяна Буруджиева.

„Всяка визита изпраща някакво послание, да си припомним посещението на президента Никола Саркози и освобождаването на медиците в Либия. Това посещение също изпраща сигнал – Франция иска да активизира връзките си с България“, каза проф. Шикова.

Според доц. Татяна Буруджиева от това посещение България може само да спечели. Проф. Шикова беше категорична, че в България темата за командированите работници няма да бъде на фокус, а кохезионната политика и Шенген. Експертите разкритикуваха държанието на премиера Бойко Борисов при посрещането на Еманюел Макрон на летище „Варна“.

„Не е нормално такова мачкане и прегръщане между политици. Надявам се това да е грешка на протокола, а не на самия Борисов. Изразяването на емоции трябва да е в рамките на приличното, те не са нито приятели от детинство, нито си празнуват рождените дни заедно. Как ще договори за някакви ползи за България, след като Борисов не може един протокол да спазва.“ коментира проф.Буруджиева.

В извънредното студио на Би Ай Ти бяха обсъдени икономическите връзки между България и Франция. По статистика той се покачил с 65% за послените 10 години.

В студиото беше представена историята на посещенията на френските призиденти у нас и резултатите от тях.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …