неделя , 19 ноември 2017
Начало / Код 11-13 / Кого и как закриля законът „Магнитски“ – дискусия в студиото

Кого и как закриля законът „Магнитски“ – дискусия в студиото

Кого и как закриля глобалният закон „Магнитски“, има ли шанс бившият банкер Цветан Василев да получи реална защита от САЩ, а за главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Делян Пеевски (посочени като „главни виновници“ от американския адвокат на ексбанкера – Джоузеф Огъстин, с когото Би Ай Ти ексклузивно разговаря) да има реални последици.

Всичко това в КОД 11-13 обсъждаме с адв. Николай Хаджигенов, юриста Даниел Божилов, съпредеседател на НПО „Ние, гражданите“, и Божидар Цеков от Института за модерна политика.

Според адв. Хаджигенов „неистов ужас“ тресе в момента споменатите, но истината е, че властта и главният прокурор „са облечени с такова дебелоочие“, че възможните мерки срещу тях не могат истински да ги засегнат.

Според него е смешно Цветан Василев и Николай Бареков и партията му да бъдат определяни като борци срещу корупцията, но с изключение на тов, казусът е ясен и посоченото от адв. Огъстин е основателно.

Даниел Божилов съобщи, че по негова информация от прокуратурата, в частност главния прокурор, са поискали среща в американското посолство, на която според него му е било обяснено, че това надхвърля правомощията му. Той обърна внимание, че единствена досега официална реакция – на правосъдния министър, е била в посока, че няма законови механизми да се спре подобно разследване.

Ако разследването тръгне, ще излязат на бял свят много неща, които не са нови, коментира той.

Законът не поставя под закрила никого, категоричен пък е Божидар Цеков. „Това е извънсъдебна процедура изцяло в рамките на изпълнителната и законодателната власт, т.е. има и политическа преценка, по силата на която срещу конкретни лица могат да бъдат въведени две санкции – отнемане на визи и забрана за достъп до САЩ и замразяване на финансови активи и имоти, когато се смята, че са извършили груби нарушения на правата на човека“, според неговото тълкувание.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Кой си купи най-скъпия самолет на авиоизложението в Дубай?

Единственият български журналист, който посети авиошоу в Дубай – Флорина Иванова разказа впечатленията си от …