сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кога ще паднат визите за турски граждани и застрашено ли е споразумението между ЕС и Анкара

Кога ще паднат визите за турски граждани и застрашено ли е споразумението между ЕС и Анкара

Малко вероятно е Турция да изпълни необходимите условия и да получи безвизов режим от 1 юли, но и малко вероятно е да бъде суспендирано споразумението с ЕС, коментира по темата кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова. Тя напомни, че отпадането на визите за турските граждани не са единственият залог в сделката.

ЕС обещава ускоряване на процеса към европейска интеграция, което е стратегическа цел на Турция, добави тя.

„Все още остават три неизпълнени условия за отпадането на визовия режим: турското законодателство за борба с тероризма (като ЕС иска Анкара да свие дефиницията за „тероризъм“, тъй като сега с нея се злоупотребява срещу опонентите на властта и медиите), модерните биометрични паспорти с пръстови отпечатъци, както и правното сътрудничество между Турция и Кипър.“

Засега никое официално лице не се ангажира с конкретна дата за падането на визите, но се говори, че най-вероятно това ще стане от октомври, отбеляза още Димитрова.

По думите й едно от основните искания към Турция е да започне да приема незаконните имигранти от трети страни (сега това става само между Турция и Гърция), като Анкара се е ангажирала, макар законодателната процедура още да не е приключила, това да става от 1 юли.

Междувременно данните към момента сочат, че броят на незаконните имигранти през гръцките егейски острови е намалял с 90%.

Вътрешните министри ще обсъждат темата за визите в петък, включително по отношение на още няколко държави – Грузия, Украйна и Косово, като към момента единствено Грузия е изпълнила всички изисквания. Страната обаче протестира срещу намеренията да бъде включена в общ пакет и така да се наложи още да изчака.

Как стоят нещата с другите държави и какви са проблемите там, с какво друго ще се занимават в петък вътрешните министри и какво се случва с времето в Брюксел – чуйте подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …