сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Кога ще ги стигнем румъниците – отговаря Владо Береану

Кога ще ги стигнем румъниците – отговаря Владо Береану

Цялото абсурдно състезание България – Румъния е глупаво. Няма такова. Проблемът е, че няма с кого друг да се сравняваме, защото сме страна от ЕС, член на НАТО, а румънците са ни съседи, по манталитет си приличаме, вицовете ни са същите, проблемите също. Но явно Бойко Борисов е спортен тип и го дразни, че някой ни е изпреварил, и не може да го приеме.

Така журналистът Владо Береану коментира твърдението на премиера Бойко Борисов, че отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение.

По думите му е редно да взимаме доброто, което са постигнали румънците, а не да се лъже за реалното състояние.

Береану подчерта, че Румъния реално се бори срещу корупцията

„Прокуратурата в Румъния не работи с тези и теории, а с документи. Това е професионална институция, а не любителска организация на желаещи да се борят срещу корупцията“, подчерта журналистът.

„Защо румънците са по-напред? Искам да кажа на нормалните хора – в Румъния няма апартаментни кражби, има страшно много квартална полиция. Няма кражби на автомобили, защото получаваш 8 години затвор. Няма неразкрито поръчково убийство, няма нито един известен бос на организирана престъпност, а при нас непрекъснато се хвърлят имена“, каза още Береану.

„Сега министър Москов въвежда нова система с пръстови отпечатъци. В Румъния от 4 години работи, т.нар. национална здравна карта, която има чип. Всеки здравно осигурен има такава карта и с нея си купува лекарства и отива при лекаря, а не с палеца. Но г-н Москов явно много гледа „От местопрестъплението“, подчерта журналистът.

Той каза още, че много румънски фирми са се преместили в България, защото тук данъците са по-ниски данъци, а същевременно български фирми са се преместили в Румъния заради по-голямата сигурност за производството им.

„Искам политиците да вземат положителното от съседна Румъния и да го приложат, за да живеем по-нормално. Не става дума за това кой е по-напред и кой по-назад. А не да живеем в такава кочина с толкова корумпирани политици и с всички икономически последствия от това“, заключи Береану.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Софика не е най-голямата outsourcing фирма в България. Разгледайте Telus International Europe (в България са вече над 2000 човека с около 30% чужденци от цяла Европа).