сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Кога младите европейци напускат семейното гнездо

Кога младите европейци напускат семейното гнездо

Българите живеят с родителите си до 30-годишна възраст. Това сочат данни от анализ на Евростат за средната възраст на младите европейци, които са напуснали дома на родителите си през 2015 г.

Според проучването, мъжете в България напускат родителите си на около 31 години. Жените предприемат този ход по-рано – на 27-годишна възраст.

Трябва да се отбележи, че през 2015 г. по данни на Националния статистически институт в страната живеят малко над 850 хил. души на възраст между 20 и 30 години. Малко повече от половината от тях са мъже. Очаква се демографската криза в България да свие тази група до 650 хил. души през 2025 г.

От Евростат посочват като основни причини за продължителното съвместно съжителство между две поколения у нас липсата на работа и на пари за издръжка на младите, липсата на средства за купуване на собствен дом от младите или силна семейна привързаност между деца и родители.

В Европейския съюз средната възраст на младежите, напускащи родителите си, е 26 години. В държавите членки обаче съществуват значителни различия. В Швеция младежите излизат от дома на родителите си на 19 годин, а в Дания и Финландия съответно на 21 и 22 години.

В противоположния край на скалата са младите хора в Хърватия, които остават при родителите си до 31-годишна възраст, следвани от Малта и Словакия.

Вижте също

„Пирогов“ с оздравителен план от април – ще се съкращават дублиращи клиники, но не и персонал

Министерството на здравеопазването представи на ръководството на „Пирогов” плана за финансово оздравяване на лечебното заведение. …