неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Кое е по-страшно – без учебници или без учители

Кое е по-страшно – без учебници или без учители

Учебникът е само един от образователните инструменти, фокусът трябва да е върху учителя – около това в КОД 11-13 се обединиха Ева Борисова от асоциация „Родители“, Стефан Лазаров от сдружение „Национална мрежа за децата“ и учителят по история Емил Джасим.

Тримата обсъдиха вероятността наесен учениците да останат без учебници, както и къде трябва да бъде поставен акцентът в образованието, как професията на учителя може да стане привлекателна за младите хора и ефективен ли би бил механизма на докарване на децата в училище с полиция.

Факт е, че в началото на август хиляди учители ще трябва да прекъснат отпуската си и да почнат да рецензират учебниците, за да кажат кои стават и кои не, посочи Джасим. Според Лазаров става дума за около 35 учебника само по български език и литература за 5-и клас. Всички те трябва да бъдат прегледани и рецензирани, а процесът е тежък и обременен с куп докумнтация.

Не всяка година има проблем с учебниците – миналата имаше, защото се сменяше учебната програма, а тази година е вторият етап на тази смяна, обясни Емил Джасим, според когото много по-важният въпрос би бил ще имат ли учители децата на 15 септември.

На нас това ни предстои – огромен недостиг на учители с катастрофални последици, предупреди преподавателят, според когото трябва спешно да се вземат мерки за проблема, за който се предупреждава от години. По думите му е небходимо да се насърчават младите да стават учители, да се осигурят условия за достоен труд, да се стимулира свободата на настоящите преподаватели и т.н.

Според Емил Джасим говорим само за инструмента, но ни бяга голямата цел – не да създаваме „кадри“, а свободни и предприемчиви личности, които за пет години трябва да бъдат подготвени да се справят с живота през следващите 50. Трябва да им предадем меките умения – да работят в екип, да си поставят цели, да правят разлика между мечта и цел, да спазват срокове и т.н, съгласиха се всички гости.

Ева Борисова подчерта, че за щастие е била избегната „голямата дупка с единия учебник“, което според нея е по-голямата заплаха. За нея е отговорност на учителя или педагогически съвет да подбере подходящия за съответните деца, училище и социален контекст учебник, като този избор бъде оправдан и аргументиран.

Според нея един от най-големите недостатъци на българската образователна система е, че санкционира по недопустим начин грешката, докато грешката и нейното коригиране са всъщност важна част от обучението.

Тримата гости коментираха и идеята ученици да бъдат водени на училище с полиция. Изграждането на доверие е всичко, а общуването е част от работата на учителя, посочи Борисова. Тя предупреди, че „с бой и пръчка“ се създава единствено страх, който пък предизивикава желание за противопоставяне и насилие.

Вижте разговора във видеото:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …