неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Книгата на Неда Антонова „Първият след Бога: Любовта и смъртта на Васил Левски“ разрушава митовете за дякона

Книгата на Неда Антонова „Първият след Бога: Любовта и смъртта на Васил Левски“ разрушава митовете за дякона

Издателят и писател Румен Леонидов и авторката на книгата „Любовта и смъртта Първия след Бога“ Неда Антонова гостуваха в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич с любопитна теория – има система от фалшификации, които още по времето на Левски, е трябвало да подменят истината за смъртта му.

„Левски е имал много съратнички. Вие допускате ли, че той не е предизвиквал трепети в женското сърце?“, коментира Неда Антонова и заяви, че по-важното е, че Левски не е убиец.

„Димитър Шишманов и Николай Генчев не обръщат внимание на едно писмо, което отива до Белград, в което той пише, че е добре и действа по задачите си. Написано е, когато той е в затвора. Писмото е фалшификат. Писмото стига до Каравелов и той не се усъмнява в неговата автентичност“, коментираха Антонова и Леонидов.

Леонидов обясни, че има още едно писмо, което също е фалшификат и графолозите не могат да уточнят от кого е написано. „Обесен е защото е обвинен, че е убиец, а това не е вярно“, заяви Леонидов.

Неда Антонова каза, че комисията е получила заповед от великия везир, че каквито и да са обстоятелствата около арестуването на Левски, той да бъде осъден на смърт.

„Ако няма обстоятелства, трябвало да бъдат измислени“, добави авторката. По думите й, Апостолът е осъден заради показанията на един единствен човек. „Когато е заловен, в архива на комитета в дома на Каравелов, това писмо не фигурира там, а се явява много по-късно и едва след Освобождението е предадено от наследниците на Киряк Цанков. Има система от фалшификации, които трябва да подменят истината“, убедена е Антонова.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

3 коментара

  1. Димитре, куче краставо, ти не заслужаваш Левски, ти не си българин. Ей, не престанахте и на светците костите да повдигате, бе!

  2. Ирена Тодорова

    Уважаеми г-н Димитров (ако това е истинското Ви име), Левски е не просто християнин, а светец! И ако сте гледали внимателно предаването той не е убиец, а е набеден за убиец за да имат повод да го обесят. И ако сте чели книгата „Интригите на руският царизъм на Балканите“, става ясно, че освен фалшивите писма, руските тайни служби са организирали фалшиви „тайни комитети“ за да заблудят и объркат част от българското население. А Априлското въстание не е „една случайност“, а поредната интрига, която дава повод за Руско-турската война. Османската империя се е разпадала и освобождението е било неизбежно рано или късно. Левски се е изправил срещу две империи, както споменаха в предаването и той е велик българин начело на много светли души родени и живели по това време, дали за родината най-скъпото-живота си!

  3. Ако беше християнин щеше да обърне и другата буза , а не да организира въстание Дали е убиец или не е без значение . В резултат на неговата дейност избухва Априлското въстание , което по една случайност дава повод на Руската империя да нападне Османската . По законите на на Османската империя е бил престъпник . По божите закони също . Защо е сложил главата в торбата не е ясно . Който си мисли че го разбира , вероятно греши. Тогавашният икономически български елит, чорбаджиите, не са искали кървави въстания . Те не са били авантюристи и хъшове и някак са се оправяли с прогнилата и корумпирана империя , но парите са били във тях. Как са ги притискали да дават за оръжия и подготовка на въстанието ? С какво право ?