петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кметът „от Дания“ на с. Свежен: Ние нямаме право да оставяме възрастните хора сами

Кметът „от Дания“ на с. Свежен: Ние нямаме право да оставяме възрастните хора сами

Аз съм българин и предполагам, че това наше общо чувство – че имаме една родина, бе най-важното за мен.

Така кметът на село Свежен отговори на въпроса на еМисия България защо се е върнал в родината си след повече от четвърт век в чужбина.

След като 30 години Христо Енков и датската му съпруга Дорте живеят и работят в Дания, те решават да се завърнат и установят в родното село на майка му – без да подозират, че това ще бъде началото на едно много по-голямо приключение.

За мен Свежен е мястото, където съм бил всяко лято като дете, където имам най-хубавите спомени, то е свързано с много история и ние със съпругата ми го обичаме, макар да сме живели в големи градове, разказва той.

Когато се връща, действителността му се струва такава, каквато я оставя преди години – дори по-лоша.

Селото е една перла, а отношението към него не беше такова, каквото смятах, че трябва да бъде, и може би затова реших да се опитам да променя нещо, спомня си Христо Енков.

По думите му най-големият проблем на малките населени места не е обезлюдяването – има го и у нас, виждал го е и в Дания – а липсата на отношение към възрастните хора.

Ние нямаме право да оставяме хората, които са ни създали, сами, да не мислим за тях, убеден е той.

Въпреки че дълги години е работил на висока ръководна длъжност, Христо Енков не е политик и когато – след като виждат различните опити на двойката от Дания да помогне на селото, при него идват съселяни и му предлагат да се кандидатира за кмет, той отказва. От шест месеца насам обаче той вече заема позицията.

Помислих си, дали ако продължавам да живея по този начин – да виждам тези необходимости и възможности и да не правя нищо, ще бъда морално удовлетворен, спомня си Енков.

Той не води кампания, но на входа на кметството седи програмата му, за да знаят съселяните му какво е обещал и какво е изпълнил.

На въпрос кое е първото, което се е опитал да промени, отговаря: „Да накарам хората да бъдат сплотени, да бъдат заедно, защото имаше едно разделение, а аз съм свикнал да работя в екип“.

В малките населени места като че ли сме малко повече индивидуалисти, но ако нашият индивидуализъм се свърже с възможностите на други хора, тогава ставаш много силен, вярва кметът.

В предаването той разказа и за някои от инициативите си, като например „Добро утро, Свежен“ – организация от няколко доброволци, които сутрин будят възрастните хора с обаждане, за да се уверят, че са добре и да разберат от какво имат нужда. Това е датски модел, по инициатива на съпругата ми, уточнява той и си спомня как в началото семействата на възрастните хора са били скептични поради опасения, че това ще им струва пари.

Финансова подкрепа досега не сме търсили, разказва още Енков, като добавя, че работи много добре с общината в Брезово, които му помагат по други начини.

Чуйте целия разговор с кмета на Свежен Христо Енков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Здравейте,
    Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss@gmail.com)

  2. Strahotno! Mozhete da mi izpratite po -podrobna information! Blagodarq!

  3. Здравей,
    Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss@gmail.com)