събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Кметът на район „Възраждане“ плаши със санкции собственика на бившето кино

Кметът на район „Възраждане“ плаши със санкции собственика на бившето кино

След подаден сигнал до Би Ай Ти от организацията „Спаси София“ относно продължаващато се рушене и пълна безстопанственост на сградата на бившето кино „Възраждане“ (в която допреди около година се помещаваше дискотека „Син Сити“) търсим отговор от институциите за това кой е отговорен за нейното състояние към момента и подлежи ли собственикът й на санкции.

Ирена Казакова разговаря с кмета на район „Възраждане“ г-жа Савина Савова:

Тя е категорична, че отговорен за състоянието на сградата преди всичко е собственикът.

„Когато за сградата важи специален режим, предвиден по закон – какъвто е Законът за културното наследство, контролът се осъществява от определени институции, също предвидени в конкретния закон. В този случай това е главният инспекторат към Министерството на културата (МК)“, обяснява Савова.

В свое интервю през 2015 г. собственикът на сградата обявява, че планира да построи петзвезден хотел на мястото, ако получи разрешително за строеж.

Г-жа Савова потвърждава, че в началото на 2016 г. е бил внесен такъв проект в район „Възраждане“, който е бил върнат с официално писмо до вносителя, че за да се стартира каквато и да е процедура, тя трябва да бъде съгласувана с МК.

Към момента главният архитект на Столичната община е възложил и се подготвят специфични правила и норми, които ще важат за застрояването в тази централна градска част, подчертава още кметът.

Непосредствено след връщането на проекта през юли м.г., от района издават предписание към собственика сградата да бъде поддържана във вид, който да гарнтира безопасността на гражданите. На 16 март т.г. след сигнал за пожар в сградата е издадено и следващо предписание.

„Няколко дни по-късно, на 26 март, отново постъпи сигнал за пожар. Пак бяхме на место, извършихме проверка, имаше полиция, представители на пожарната и пожарът беше потушен. Незабавно сме предприели действия, като сградата е обезопасена с ленти от страна на районната администрация“.

Следва поредното предписание към собственика…

„Ако тези действия не бъдат изпълнени в кратките срокове, които даваме, ще стартираме процедура по санкциониране. За да може тя да бъде законово съобразена и издържана, сме изпратили писмо до МК да ни осведоми към днешна дата какъв официално е статутът на сградата, за да знаем по кой закон и какви пълномощия имаме да санкционираме собственика“, казва още Савина Савова.

Би Ай Ти Също очаква коментари от Министерството на културата за статута на сградата.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …