петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Климатолози: Защо не е обявен конкурс за станцията на Мусала? Има желаещи

Климатолози: Защо не е обявен конкурс за станцията на Мусала? Има желаещи

Вече почти месец гражданите и учените, обединени от каузата по спасяване дейността на високопланинската метеорологична станция на връх Мусала, нямат отговор на петицията си до редица български институции.

На днешната им среща по проблема присъства колегата ни Олга Узунова, която разговаря с инициатора на петицията – климатолога Цветомир Кънчев, и с метеоролог-климатолога и бивш служител в НИМХ-БАН Антоанета Йотова.

„Причината, поради която НИМХ консервира временно станцията е възмутителна – че не достигат двама души за пълен екип. Те дори не са обявили конкурс и това е възмутително“, заяви Кънчев.

По думите му това е един от символите на българската наука, туризъм и планинарство и не може с лека ръка да бъде закрит, дори и временно.

Защо все още не е обявен конкурс, попита още веднъж Кънев и разказа, че самият той е пуснал допитване в социалните мрежи дали има желаещи планинари със зимен опит, които биха работили там. На него веднага са се отзовали трима души.

Засега обаче няма никаква обратна връзка от НИМХ.

В онлайн пространството имаше огромен отзвук, а днес имахме намерение да го пренесем и в реални измерения, но това не се случи според очакванията ни, коментира и Йотова.

Според нея гражданското ни общество все още не знае как да намира правилните начини и инструменти за ефективна комуникация с институциите.

Ако не беше петицията, нямаше да има и временно възстановяване на работата на станцията, посочи тя.

Обществото трябва да знае, че НИМХ не е само един от институтите на БАН, а от самото си създаване преди над 120 години работи много за обществото, въпреки че през последните 10-15 години реалните резултати показват отстъпление от тези негови функции, посочи още тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …