сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Климатологът Георги Рачев: В събота ни чакат 34 градуса

Климатологът Георги Рачев: В събота ни чакат 34 градуса

Зимен студ през май и последващи горещници само в рамките на няколко часа – защо климатът поднася аномалии, невиждани от над 100 години – в студиото климатологът Георги Рачев.

Доцент Рачев смята, че прогнозите са верни, но че ние все повече сме зависими от времето.

„Такъв е климата на България, май месец е характерен с топло и студено време“ – смята Рачев.

В събота ни чакат 34 градуса, в района на Пловдивското поле – това е най-топлото място на страната. В неделя ни чака един студен фронт, който ще „близне“ България. А следващата седмица ни чака типичното майско време – ще вали и ще е топло времето“ – прогнозира климатологът.

„На 24 май ще мине студен фронт, това е прогнозата за сега, половин месец по-рано.

Според дългосрочните прогнози лятото в Европа се очаква да бъде нормално, може би с малко повече валежи. Катаклизи не се очакват. В Гърция още в края на май морето ще става за къпане. За жалост, през зимата Черно море изстина много и сега ще му трябва малко повече време да се стопли отново“ – прогнозира той.

Цялото човечество влияя върху климата. Колко процента точно, е трудно да се докаже. Това може да се види и в България“ – смята Рачев.

През осемдесетте години в Перник хората не са дишали въздух, градът е бил за незабавна евакуация“ – заявява климатологът.

„Сега ние сечем дърветата безогледно, където е най-лесно и евтино“ – твърди още Рачев.

Какво още прогнозира за времето през май климатологът Георги Рачев в студиото на „еМисия България“, вижте в следното видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …