вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Климатологът Георги Рачев: Социалното министерство е най-големият замърсител на въздуха в България

Климатологът Георги Рачев: Социалното министерство е най-големият замърсител на въздуха в България

Климатологът Георги Рачев коментира решенията от конференцията за климата в Маракеш. „Останах крайно изненадан – такова трогателно единодушие не съм виждал. Тези 200 страни и техните представители взеха едни много кардинални решения. Подготовката на Парижкото споразумение отне 20 години. Няма въздух за президента и въздух за вас или за мен. Има само един въздух. Решиха, че няма време за губене. Още 2018 г. България и всички останали страни трябва да излязат с програма как да съкратят въглеродните емисии“, обясни климатологът.

Той каза, че на конференцията е бил поставен и въпросът за контрола. „Пред България седят три много важни неща – да се разделим с ниско ефективния въглерод от лигнитни въглища. ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2 ще трябва да си отидат до 5 години. Бедни сме и караме стари коли. Третият и най-големият проблем е, че социалното министерство е най-големият замърсител в България – дарява енергийни помощи, които са под формата на въглища и дърва. 4 млн. българи са на въглища и дърва през зимата. Представете си как поне половин милион от тях имат минимална работна заплата и как тези хора ще трябва да изпълнят Парижкото споразумение“, добави Рачев.

Той каза, че през септември глобално е регистриран минимумът на въглероден диоксид в атмосферата. „Въздухът, който Западна Европа „обогатява“ идва при нас, ние го пращаме в Китай. Там стигнаха до 60 пъти над нормата замърсяване с фини прахови частици. Промените са сложни и причините са взаимно свързани“, добави още климатологът.

Той посочи, че 48 страни от тропичната част на света са направили заявка по време на конференцията в Маракеш, че ще се постараят между 2030 и 2050 г. да откажат всички фосилни горива и да използват само възобновяеми енергийни източници. Това са страни, в които климатът е значително по-топъл.

„Първите снежинки вече са факт. През нощта ще стават все повече и повече. Снеговалежите трябва да продължат, ще има снежна покривка. Родопите ще получат своята порция сняг. Декември на Балканите ще бъде леко хладен. Ако това се случи, ще се окаже, че четвърта поредна година декември няма да бъде много студен. По-студено през декември беше през 2012 г. Тази зима ще бъде нормална и има вероятност да бъде малко по-топла от нормалното. На 8 декември има голяма вероятност за сняг. Малко преди Нова година също може да има сняг“, прогнозира климатологът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …