събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Климатолог: Неглижираме климатичните промени, понеже още сме под нивата за парникови емисии

Климатолог: Неглижираме климатичните промени, понеже още сме под нивата за парникови емисии

Климатичните промени, които са във фокуса на провеждащата се международна конференция в австрийската столица Виена, са опасни не по-малко от „Ислямска държава“, въпреки че не привличат толкова общественото внимание, заяви в реч от форума американският държавен секретар Джон Кери.

Конференцията събра редица държави по Монреалския протокол от 1987 г., глобален договор за премахване на хлорофлуоровъглеродите от аерозолите и охлаждащите течности – химикали, които се използват в климатичните системи и хладилниците. Държавите трябва да обсъдят внасянето на промени, свързани с климатичните промени и защитата на озоновата обвивка на Земята.

България е единствената страна, на която изобщо не се налага да намалява парниковите си емисии, защото още сме под нивата, определени в международните споразумения, припомни в разговор по темата климатологът Антоанета Йотова.

Поради факта обаче, че по тази причина не се налага вземането на крути мерки на държавно равнище, политиката за реагиране на промени в климата у нас на практика е почти никаква, отбеляза тя.

Експертът припомни, че от 2013 г. има Европейска стратегия за адаптиране към климатичните промени, чиято цел е омекотяване и забавяне на ефекта от тях чрез намаляване на парниковите емисии. Тъй като обаче тя не е задължителна, България няма такава, макар по нея все пак бавно да се работи, посочи тя.

Йотова поясни, че промените не се изразяват само в повишаване на температурите, а по-скоро в резките и често екстремни изменения във времето, както и в многото наводнения.

Според специалиста, оправданието, че България не разполага със средства за подобни цели, както и с директни европейски средства по оперативна програма, не е съвсем точно, тъй като има изискване от ЕК 20 на сто от всички еврофондове да бъдат насочвани към такива мерки.

Участваме в международната търговия на парникови газове, от което имаме приходи, но тези средства не се ползват по предназначение, каза още тя.

Антоанета Йотова коментира и Монреалския протокол, подписаното миналата година в Париж споразумение и Рамковата конвенция по изменение на климата.

Тя припомни, че всички страни членки на ООН подписаха решението от Париж миналия декември срещу покачването на световната температура, като ратификацията по държави започна през април. Има и една година, в която 55 страни, които са отговорни за над 50% от световните емисии на парникови газове, трябва да го ратифицират, за да влезе в сила, като на практика ще започне да действа след 2030 г. В ЕС пък едва след националните ратификации може да се говори за участие на ЕС като цяло.

За жалост в различните държави този процес протича по различен начин и ЕК няма право да се меси. В България например това не е на дневен ред, но предполагаме, че ще се случи есента, или поне в някакви разумни срокове, отбеляза Йотова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …