петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Климатолог: Чака ни топло късно лято и сухо начало на есента

Климатолог: Чака ни топло късно лято и сухо начало на есента

При всички положения циганско лято ще има. А и късното лято, и ранното есенно топло и хубаво време не е свършило. Времето е лошо, доколкото въобще може да се говори за лошо време, единствено в Западна България, но така или иначе септември месец се очертава да бъде топъл.

Такава прогноза за септември направи климатологът Георги Рачев, който бе гост на еМисия България.

По думите му в следващите дни времето ще се стабилизира и до 20 септември ще се радваме на топло късно лято и суха, топла есен.

„След 20 септември ни очакват няколко циклона, които в зависимост от това къде ще минат, ще донесат повече или по-малко валежи“, отбеляза климатологът.

Той бе категоричен обаче, че страда Югоизточна България, където има места, на които не е валяло повече от 2 месеца.

Рачев посочи, че и заради това тази година има толкова много пожари в района

„Очаква ни добра зърнена реколта както в България, така и в глобален мащаб“, коментира още климатологът и допълни, че освен жито, страна ще може да изнася и слънчоглед.

Георги Рачев направи кратка прогноза и за предстоящата зима, като подчерта, че има „трокателно единодушие сред климатолозите за топла и с нормални валежи зима“

„Зимата в Европа и на Балканите 70% ще бъде топла, т.е. температурите ще бъдат с градус по-високи от обичайните за сезона. 25% е вероятността зимата да бъде с нормални температури, които познаваме, а 5% е вероятността да бъде много топла или много студена“, посочи Рачев.

Той приветства и ратификацията на Парижкото споразумение за климата от САЩ и Китай, които са най-големите нетни замърсители с въглероден диоксид.

„Смятам, че на въглищата ще бъде сложен край, като в период до 20 години трябва да спрем да използваме въглища, защото това е най-големият замърсител и опасност“, сподели климатологът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …