неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Климатолог: Чака ни топъл юли. Следобедните бури са напълно обичайни
KLIMATOLOG картинка

Климатолог: Чака ни топъл юли. Следобедните бури са напълно обичайни

Юли месец ще е топъл и с нормални валежи, с около 2-3% по-високи температури от обичайното, което значи средна месечна температура от 22-25 градуса.

Такава е прогнозата на българските синоптици по думите на Георги Рачев, климатолог и преподавател в СУ.

Той посочи, че тя е различна от тази на американската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания, която предупреждава за по-хладен и с повече дъжд месец.

Идните дни ще са топли, а следобедните бури са напълно обичайни за края на юни и началото на юли, обясни още климатологът.

Той напомни, че в глобален план се наблюдава значително затоплянето на атмосферата не само през летата, но и през зимите.

Климатът никога не е бил стационарен, той непрекъснато се променя в една или друга посока с различни темпове, но днес те са големи, като освен природната предпоставка за това, хората пряко влияят върху процеса, добави Рачев.

Експертът даде пример, че преди пет години в Китай е имало едва 20 коли на 1000 души, докато сега те са 100, и то при стандарт, който е далеч от западния. Според него планетата би могла да понесе и двойно увеличение на човечеството, но не и на автомобилите.

Променяме химическия състав на атмосферата и оттам идва увеличението на температурите, обяснява той, но уточнява, че това все пак не значи, че ще ни сполетят веднага тотални катастрофи, както понякога плашат медиите.

Новината, че озоновата дупка се смалява, той определи като „победа на разума“ в резултат на ограничаването на вредните фреони.

Въздухът е единствената природна даденост, която е без пари и която премахва неравенствата, тъй като всички дишат един и същ въздух, напомни експертът. Чуйте целия разговор с Георги Рачев:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …