понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Клетвените девици от Албания в изложба на фотографа Пепа Христова

Клетвените девици от Албания в изложба на фотографа Пепа Христова

Жени, обрекли се на вечна девственост, приели да живеят живота си като мъже. Клетвените девици от Високите скалисти планини в Албания са във фокуса на първата изложба в България на фотографа Пепа Христова. От 20 години българката живее в Хамбург и работи като фотограф. Обича да изследва напознати архаични традиции, запазени в цивилизованите общества.

„Това са жени, които са избрали да живеят като мъже заради повече права в един патриархат в Северна Албания. Това е една традиция, която произлиза от средните векове и позволява на жените да приемат този статус. Вендетата е била много действаща и повечето семейства загубват мъжете и остават без глава на семейството, а тогава едно семейство без глава на семейството остава без чест. И само мъж, патриарх може да вземе това място. И оттам идва и тази възможност на жените да станат мъже, но цената за това е да се закълнат във вечна девственост, затова е и понятието „заклети, клетвени девици“, обясни тя пред камерата на Би Ай Ти.

Обичаят е разпространен в различни части на Западните Балкани. Смята се, че днес живеят около 100 клетвени девици. За проекта си Пепа Христова се среща с тринайсет. Няколко от техните истории и повече за изследователските открития на Пепа Христова вижте в репортажа.

Изложбата „Клетвени девици“ е в Националната галерия в София до 25 септември.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …