вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Класическа музика в изгнание – едно от лицата на бежанците в Европа

Класическа музика в изгнание – едно от лицата на бежанците в Европа

Сирийски музиканти, пристигнали като бежанци в Европа, изнасят симфонични концерти пред европейска публика. Билетите за изявите им се разпродават веднага. За година, откакто се събират в Берлин, те постигат огромен успех, като вече радват публиката не само в немската столица, но и в Малмьо, Швеция.

Основната цел, с която музикантите правят всичко това, е да представят една по-различна гледна точка към сирийците и тяхната култура, които мнозина днес свързват единствено с войната, разрушенията и хилядите бежанци, тръгнали към Стария континент.

65-мата сирийски професионалисти показват уменията си, придобити в музикалния институт в Дамаск преди началото на войната. В ръцете им инструментите пресъздават прекрасни звуци, микс от класическа европейска музика, примесена с арабските мотиви на Близкия изток.

„Ние имаме специална програма, която е нещо средно между традиционна арабска музика, арабски фолклор и класическа европейска музика… Оркестърът в Дамаск работеше едновременно за Консерваторията и Операта в града, затова е свикнал да изпълнява европейска музика. Това е специална програма, която да представя нашата култура и да разпространи посланието, че всички тези хора са готови в бъдеще да бъдат част от европейския народ“, казва сопраното Раша Ризк.

Тя е една от най-известните оперни певици в Сирия, но както милиони други, вече няма възможност да живее там. Признава, че никога не си е представяла, че някога животът ще я доведе тук, в Европа, където отново ще пее сред свои сънародници.

Музикантите отказват да ги наричат “оркестър от бежанци”, а предпочитат да носят прозвището “оркестър в изгнание”. Те се събират преди година с помощта на контрабасиста Раед Джазбех, който успява да се свърже с част от музикантите с помощта на социалните мрежи. Събират се в Германия от всички части на Европа и започват съвместни репетиции.

„Моята роля като музикант е да покажа, че в Сирия има култура и музика. Защото единственото нещо, което хората сега знаят за Сирия е война“, казва и музикантът Мохамед Фитян.

„Това е истинското ни лице. Това сме ние. Това е Сирия и това са сирийците. Хора с може би една от най-богатите на култура история. Искаме да разпространим нашите традиции, искаме да споделим нашата любов с другите народи и другите култури. Войната е нещо ужасяващо. Войната е бедствие. Но истинското сирийско самосъзнание е това, което хората ще усетят тази вечер в тази концертна зала в Берлин“, категоричен е музикантът Хасан Алабуд.

Вижте целия репортаж:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …