петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Китай се бори с отровния смог, в 24 града е обявен червен код

Китай се бори с отровния смог, в 24 града е обявен червен код

Китайците сигурно си пожелават по-чист въздух за Нова година. Много китайски градове за пореден ден бяха потопени в пелената на смога. Гражданите все повече се притесняват за здравето си. В Пекин хората споделят, че са принудени да носят маски дори в домовете и офисите, защото там също се усеща замърсяването. Според китайската агенция „Синхуа” в общо 24 града е обявен червен код, докато в други 21 града остава оранжев.

Затворени училища, отменени полети, опустели улици и площади. В столицата Пекин качеството на въздуха продължава да се влошава. Магистралите в и около града продължават да са затворени. Китайското метеорологично бюро заяви, че видимостта е намалена до под 50 метра. Това доведе до множество отменени полети. По данни на посолството на Съединените Щати в Пекин, нивото на фини частици във въздуха на столицата е 345 микрограма на кубичен метър. Максимално допустимите нива, фиксирани от Световната здравна организация, са 25 микрограма. Това означава, че нивата на замърсяване в столицата са близо 14 пъти над приетата норма. В първия ден от смога, само за 20 минути слънчев Пекин беше покрит от плътен слой мъгла, който и до днес ограничава драстично видимостта.

„Влиянието е доста голямо. Моето дете си стои вкъщи. През последните дни не му разрешавам да излиза навън. Възрастните хора и децата си остават вкъщи. Обикновено, когато отивам на работа си слагам маска на лицето. Не искам да излизам навън в подобно време, никак не съм в настроение“, обясни Ду Хуеджинг.

Сигналите за замърсяване на въздуха са често срещано явление в северната част на Китай. Случаите на екстремни условия зачестяват през студените зими, когато използването на въглища се увеличава. Това от своя страна води и до отделяне на по-голям процент прахови частици и вредни емисии във въздуха. Въпреки всички наложени глоби за нарушаване на законите против замърсяване на стойност милиони долари, проблемите не изчезват. Хората започват да се страхуват за живота си и да поставят въпроса дали изобщо може да се живее в Пекин.

„Всъщност, започнах да си мисля да емигрирам. Настина се замислям, ако е разрешено. Все още чакаме информация. От една страна, разбира се, надявам се положението да се оправи, защото мисля, че възрастните и децата са най-засегнати. Може да се появят случаи на рак. Дори децата в ранна възраст страдат от пневмония и имат нужда от помощ при дишане. Мисля, че това е ужасно и може да повлияе сериозно на бъдещото поколение“, заяви Чен Шиюан.

Според пекинския областен център за изследване на околната среда, индексът на качеството на въздуха е близо до ниво, което се смята за изключително опасно и може да има дългосрочен ефект върху здравето на хората.

Провинция Хъбей, която се намира в покрайнините на столицата Пекин също страда от високи нива на замърсяване. Правителството нареди най-големите фирми, които причиняват и най-голям процент от замърсяването на въздуха, да спрат работа. В централната китайска провинция Хънан пък бяха отменени 180 полета на международното летище в главния град Чжънчжоу, където видимостта падна до 50 метра.

Трета година Китай води усърдна война срещу замърсяването. Правителството прави всичко по силите си да намали вредите, причинени на въздуха, почвите и водата. Щети, предизвикани от бума на индустриализма и бързият икономически растеж. Въпреки всички предприети мерки, обаче, ефектът все още е прекалено малък.

Вижте повече за китайския смог в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …