вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Кирил Петков и Румен Гечев: Рискове и опасения, ако падне валутният борд

Кирил Петков и Румен Гечев: Рискове и опасения, ако падне валутният борд

Икономистите Кирил Петков и Румен Гечев гостуваха в студиото на „Честно казано“ по покана на Люба Кулезич с молба да изтълкуват едно послание, отправено от бившия премиер Иван Костов, но покрай инсценираната около изборите врява, това послание заглъхна. А то е за падане на валутния борд, за пускане на лева от оковите на валутната дисциплина.

„По-опасна теза в последните няколко години не съм чувал. В момента за България и Източна Европа се увеличи много политическия риск. Той се измерва най-лесно с цената за застраховката от политически риск. Светът ни гледа като една локация, в която нещата са в риск от нестабилност. Нещото, което особено ме притеснява, е, че не мога да разбера причината за тези изказвания“, коментира икономистът Кирил Петков.

По думите му, 18 милиарда лева в чужда валута и 26 милиарда в ценни книжа, общо 46 милиарда е валутният резерв, който стои в БНБ.

„Ако тези пари започнат да се използват за спасяване на банките и ако част от резерва се използва от правителството под някаква форма, изведнъж ще започне обезценяване на лева. Аз очаквам, че при една такава стъпка, при няколко грешни движения, 1/3 от стойността на лева минимум ще изчезне. Т.е. 1/3 от всичките ни спестявания в български лева означава 1/3 от стандарта ни на живот“, посочи Петков.

„Нека да направим едно уточнение. Правителството на Жан Виденов направи разчети, прие борда и изключително трудно убеди членовете и симпатизантите за приемане на борда, а през това време Иван Костов ни заплашваше със затвор през 1996 г. Той се оказа дълбоко нерационален“, коментира от своя страна икономистът Румен Гечев.

По думите му, Костов не е доказал, че е рационален – напротив. „Той беше категорично против стабилизацията на финансовата система на България с въвеждането на паричния съвет. Абсолютно неподходящ е моментът да обсъждаме сега това, защото се намираме преди избори“, убеден е Гечев.

„Толкова ли не можа г-н Костов да удържи 2 седмици и тогава да обсъжда този въпрос“, пита икономистът.

„Имаме много ясен път какво трябва да направи България от тук нататък. Правилната стъпка е да влезем в еврозоната“, убеден е Кирил Петков. Той разказа какъв е примерът на Литва, която е в „чакалнята“ на еврозоната.

Чуйте целия разговор с икономистите Кирил Петков и Румен Гечев в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

4 коментара

 1. Валутен борд и еврозона е едно и също нещо – липса на монетарен суверенитет.

  Сами си сложихме веригите на валутния борд, сами ще си ги свалим.

  Разбира се в свалянето им няма да участват хора като господа – икономистите горното интервю, нито пък тези от партиите на статуквото.

 2. Прокурор

  Това, което пропагандират двамата икономисти – политически гноми е приказка за приспиване.На тяхно място в студиото можеха да бъдат проф.Дуранкев, д-р Митко Хитов,живеещият в САЩ икономист Райчо Марков, проф.Павлина Чернева.Всички тези икономисти – родолюбци ще кажат истината за валутния борд, защото са изследвали ползите и огромните вреди, които е нанесъл бордът през годините.Те,Гечев и Петков говорят и за влизане в Еврозоната,което също е един колониален режим, когато Еврозоната се разпада, отделя се на две и повече скорости, ние видиш ли искаме да влезем, белким падне някой фонд, за да може един определен кръг от хора да си го приберат.Приключи ерата на еврофондовете,приключи ерата на лъжите на Гечев и нему подобни – сега трябва да се погрижим за жертвите на техните именно изцепки.Трябва държавата да се погрижи за 90% от гладуващо,мизеруващо,изчезвващо,оглупяващо, боледуващо,умиращо население, наречено българи, населяващо територия, наречена България.Това не е популизъм, а спешна необходимост.
  ВАЛУТНИЯТ БОРД Е КОЛОНИАЛЕН ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ!!!
  ДВАТА ВЪПРОСА ЗА БОРДА И ЕВРОЗОНАТА СА ФУНДАМЕНТАЛНИ ЗА ЖИВОТА И БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА.
  Нито една партия не засегна в програмата си как да се запази суверенитета на страната, как да запазим независима национална валута, ппросто, защото толкова могат, дотам стига капацитетът им и родолюбието им.Нашият интелектуален потенциал изтече навън, прокуден ( това е точната българска дума) от мафиотските действия на системата, от нуждата да се развиват, от нуждата за нормален стандарт.Но тези българи не забравят Родината си и как ли биха могли, защото са истински патриоти, за разлика от съществуващите псевдо в България.
  Затова Райчо Марков от Ню Йорк организира кръгла маса с наши икономисти още през 2013г. и предложи Програма за ценова стабилност и пълна заетост – като радикален вариант за излизане от кризата.Затова създаде и неправителствена структура, за да може масово да се разясни и да стигне до хората идеята за суверенна национална валута.Затова ежедневно той образова с приказки за парите,с контакти и сесии в неделя във Фейсбук, за да каже на хората – има изход от тунела, но искам първо да ви информирам и да го разберете, а после заедно ще го направим.Проф.Павлина Чернева направи програма за пълна заетост на населението.Не е ли страхотно това.Хубаво би било да се поканят тези смели българи, та дори и по скайп, за да кажат истината и пътят.Те са носители на нови идеи, на нови теории, защото светът се промени бързо и лошо и ни е нужна бърза реакция.
  Уважаема и почитана от нас Люба, поканете тези умни, необременени, уважавани в икономическия свят българи – проф.Павлина Чернева и Райчо Марков.
  bulgaria-mmt.blogspot.com – информация за делото на г-н Марков и връзка с него.
  Двама знаещи,можещи и достойни българи!

 3. Глупости говорите! Костов не казва да махаме борда, а казва АКО няма да влизаме в еврозоната, да махаме борда. Защото вече 10 години никой не предприема никакви действия. Бордът е инструмент за стабилизация, а не самоцелно да си го крепим 50 години. Така че, целта е да се предизвика дискусия, за да се принудят тиквениците да подадат документи за ЕРМ2.

 4. Гумен Речев

  Румен Гечев – комунистът, който докара България до национална катастрофа, в ролята си на министър на икономиката през 1996-та година, дава акъл за валутния борд?!!!? Та нали този валутен борд беше въведен от Иван Костов, точно за да предпази България от такива крадливи комунисти като Румен Гечев!