понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кирил Маричков, Валди Тотев и Славчо Николов за наследството на „Бийтълс“ и как промениха музиката

Кирил Маричков, Валди Тотев и Славчо Николов за наследството на „Бийтълс“ и как промениха музиката

На 16 януари отбелязваме световния ден на „Бийтълс“. На тази дата през 1957 г. в Ливърпул е открит клуб „Кавърн“, където дебютира легендарната група. От февруари 1961 до август 1963 г. съставът има 292 участия там.

Когато говорим за „Бийтълс“, никога не говорим просто за музика, а по-скоро за религия. Неслучайно култовата четворка от Ливърпул се асоциира с цяла една революция, станала катализатор за промени в модата, изкуството и стила на живот в миналия век. Поглеждайки към миналото, виждаме и силата на техните послания и текстове. На запад ги боготворят, на изток са определяни за упадъчни. Как „Бийълс“ промениха и българската музика, коментират гостите в студиото на еМисия България Кирил Маричков, Валди Тотев и Славчо Николов.

Валди Тотев си спомни, че първите две ленти, които е имал, са били записани „Бийтълс“, „Rolling Stones“, Едит Пиаф и Рапсодия в синьо. Маричков каза, че когато е чул „I want to hold your hand” всичко се обърнало в него и много харесал музиката.

Славчо Николов каза, че през 1978 г. е бил под влиянието на „Kiss“ и „Pink Floyd“. „Баща ми ме извика, за да ми пусне „Бийтълс“, а аз някак си се възпротивявах. По-късно, когато започнахме да правим с БТР по клубове чисто хармоническите решения и гласовете, беше страхотно“, спомни си Славчо Николов.

„Те са непреходни, щом и до ден днешен ги слушаме и звучат актуално“, добави музикантът. Валди Тотев каза, че Щурците всяка година са имали в концертите си образователна част – правят песни на „Бийтълс“, а на следващата година „Led Zeppelin“, „The Kings“ и други.

Кирил Маричков каза, че това, което младите не могат да усетят е до каква степен те са били различни от всичко преди това и веднага грабва. „Точно колкото ги харесваха на запад, толкова ги харесваха и в България. Това у нас се наричаше идеологическа диверсия. У нас нямаше демокрация и когато на мелодия на годината през 1968 г. изпяхме „Hey Jude” и ни наказаха“, спомни си музикантът.

„Те са били уникални чешити. На първото представление пред кралицата Джон Ленън казва – „Вие можете да подрънквате в такт с бижутата“, припомни Валди Тотев.

„Те дадоха насоки – всички насоки в рокмузиката са дадени от тях. Няма стил, който да не е започнал от тях, включително и пънк и хевиметъла. Даже и рапът започва от тях“, убеден е Кирил Маричков.

Маричков разкри и че 50 години от създаването на „Щурците“ ще бъде отбелязано подобаващо с концерт. Петър Гюзелев-Пеци ще участва виртуално от екрана – китарата му е записана отделно и ще звучи в някои от парчетата на концерта. Ще има и няколко концерта в Европа, а през есента може и в Чикаго.

Чуйте спомените на музикантите Кирил Маричков, Валди Тотев и Славчо Николов за „Бийтълс“ и наследството им и разберете повече за предстоящите им концерти в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …