понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Кирил Киров-Японеца за справедливостта, поръчковите убийства и стрелбата срещу него и сина му

Кирил Киров-Японеца за справедливостта, поръчковите убийства и стрелбата срещу него и сина му

След 2 години избягване на публичността бизнесменът Кирил Киров-Японеца на свой ред влиза в студиото на „Честно казано“. Последната му среща с водещата Люба Кулезич е била, когато синът му бе прострелян в кв. „Факултета“ и той публично уличи племенника си Георги Любенов Петров за извършител на опита за убийство и настояваше за възмездие. Какво се случи и стигна ли се все пак до развръзка с помощта на българското правосъдие, разказва Кирил Киров.

„Аз не съм прокурор или разследващ от висши инстанции“, заяви Киров. Той каза, че се надява на правосъдие, честен и справедлив процес. Освен това настоява процесът да бъде бърз.
Той припомни детайли от покушението и каза, че се възмущава от бездействието на обвинителите и прокуратурата, което е абсолютно неприемливо.

„Не мога да си обясня кой стои зад Георги Любенов Петров и му разпъва чадър“, заяви бизнесменът и посочи, че единствено кабинетът на Герджиков е отговорил на многократните въпроси на Киров докъде е стигнало разследването и ще има ли дело.

Евродепутатът Слави Бинев се е самосезирал по случая и е отправил писмени питания до главния прокурор как се движи това дело, но Киров не знае дали е получил отговор.
„Сигнализирам за това, че това, което се случи през 2015 г. няма дело. Има следствие, но то не се вкарва в съда. Ако до 2 месеца то не се вкара в съда, адвокатът на дявола, нормално, ще поиска или то да бъде вкарано в съда или да се прекрати разследването“, обясни процедурата Киров.

Той разказа детайли около хронологията на разследването и какво се случва с казуса и обвиненията, както и смяната на прокурори. „Умишлено се протака делото, за да може да се изпуснат сроковете“, смята Киров. Той разказа какви наранявания е получил сина му при стрелбата преди близо 2 години. Киров отправи призив към главния прокурор Сотир Цацаров от ефира, към Бойко Борисов, Корнелия Нинова и всички институции: „Въпросът ми е, ако дойдат пред домовете им 8 човека, наркомани, въоръжени и стрелят децата им пред тях, дали няма да ги обявят за терористи“.

Японеца си спомни и покушението срещу себе си като каза, че не се занимава с наркотици, а има икономически интереси. Той отбелязва като своя грешка, че му се е доверил безрезервно. „Аз съм отгледал Георги Любенов Петров и не съм мислел, че той може да предприеме действия за физическото ми ликвидиране“, призна Японеца.

„По-добре да ми кажете циганин, отколкото японец. Дядо ми казваше, че имам японска дисциплина“, коментира прякора си Киров.

„Днес на мое място можеше да бъде Илия Павлов, Емил Кюлев, Иван Тодоров-Доктора, Фатик, Георги и Васил Илиев, Поли Пантев, Косьо Самоковеца. Аз не премълчавам нищо. Искам да излезе истината – кой и по какъв начин ни е сложил в рамка, преди да влезем в ЕС. Защо и по какъв начин е извършил тези 150 поръчкови убийства?“, заяви Киров. По думите му, цял свят вижда, че тук има корупция по високите етажи на властта, а всички ние се правим, че това не съществува.

Той коментира и кой брани извършители на поръчковите убийства и кой покровителства корупцията по високите етажи по властта. „Преди не исках да говоря. Но сега, след като простреляха сина ми, не ми се говори – искам да крещя“, сподели бизнесменът.

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …