четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кибер експерт за кражбата на данни: Използвайте комплексни пароли и допълнителен USB ключ

Кибер експерт за кражбата на данни: Използвайте комплексни пароли и допълнителен USB ключ

Социалните мрежи водят класацията по най-опасен източник на лични данни. В еМисия България съвети за тяхната защита и разяснения на опасностите даде експертът по киберсигурност Борис Гончаров.

Той подчерта, че кражба на данни винаги е имало, ала сега говорим повече за този проблем, тъй като разполагаме с повече инструменти за бърза и лесна проверка – така както беше на последните избори у нас, когато масово бяха използвани данни на хора за подписки.

Експертът напомни, че реално ние сами предоставяме ежедневно личните си данни, като изреди някои от злонамерените начини, по които с тях може да бъде злоупотребено.

По думите му най-сериозният проблем е търговията на черно в интернет с информацията, като цените не са дори толкова високи.

Гончаров препоръча на потребителите да се запознават с това какви точно данни за тях се събират, например от „Фейсбук“ и „Гугъл“, и обясни как се създава дигиталният профил на потребителя, който подлежи на продажба.

Експертът посъветва потребителите да използват комплексни пароли и допълнителен USB ключ, за да се предотврати „отвличането“ профила. Те трябва да мислят и как точно браузват в интернет, да използват алтернативни търсачки, които не пазят данни, браузъри с приставки и т.н. Тази защита обаче си има цена, тъй като ограничава функционалността.

Как можем да заразим уредите у дома си, как хакерските атаки могат да решат изхода от изборите и можем ли да хванем кибер крадците – чуйте целия разговор с експерта Борис Гончаров:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …