понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Жива връзка / Khan Lab School: Когато децата поемат контрола в образованието

Khan Lab School: Когато децата поемат контрола в образованието

Училището на бъдещето няма да нищо общо с това, което представлява училището днес. Нуждата от промяна вдъхновява революционния и супер успешен проект на американеца Салман Кан. Неговата Кан академия – сайтът с десетки хиляди видеоуроци за ученици от различни възрасти, е едно от най-прогресивните творения на последното десетилетие. Отскоро той се развива и в офлайн среда – в училище-лаборатория в Калифорния.

„Идеята за училището дойте от книгата, която Сал написа,“ разказа пред Би Ай Ти директорът на Началното училище Орли Фридман. Тя бе в България за глобалната конференция на международната образователна организация Teach for All, чийто партньор в България е „Заедно в час“. „В последната част той представя визията си за училищата на бъдещето. Освен това той самият вече имаше дете на ученическа възраст и реши, че всъщност е време да приложи идеите си на практика. Така училището отвори с 32-ма ученици между 5 и 12-годишна възраст“, допълни Фридман.

Училището е създадено преди три години, а днес там учат около 100 деца на възраст от 5 до 14 години. Родителите им избират иновативното училище по различни причини. „Някои ученици идват при нас, защото са напредвали бързо по някой предмет, чувствали са се ограничени в предишното си училище и искат да работят със собствен ритъм. Други ученици идват при нас по противоположна причина – защото са изпитвали затруднения и са имали нужда да отделят повече време на даден предмет, а имат талант в някоя друга сфера. Има деца, които избират нашето училище, защото са много запалени по определен въпрос и търсят начин да се занимават с него в училище. Ние предоставяме възможности за това. В други случаи родителите смятат, че децата им следват правилата твърде прилежно и имат нужда от малко по-свободна творческа атмосфера“, обясни Фридман.

Каква е творческата атмосфера в Khan Lab School и как изграждат силно индивидуализиран модел на обучение – вижте във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …